Για πρώτη φορά στην ιστορία τους τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων διαπραγματεύονται κάτω από το όριο του 3%, συνεπεία των θετικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας, αλλά και του κλίματος στις διεθνείς αγορές, που θέλει την Ευρώπη να ξεπερνά τα δομικά της προβλήματα και να σταθεροποιεί τη θέση της στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα, αντιμετωπίζοντας με καλές προοπτικές και το πολιτικό πρόβλημα που προκαλούσε η άνοδος της Ακροδεξιάς και των λαϊκιστών.

Το ελληνικό 10ετές ομόλογο διαπραγματεύεται από το μεσημέρι σε επίπεδα κάτω του 3% και κορυφαίοι αναλυτές διατυπώνουν την άποψη ότι η χώρα μας πρέπει να εκμεταλλευθεί τη θετική αυτή συγκυρία και να κλείσει «φθηνά» τις δανειακές υποχρεώσεις του 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ξένοι επενδυτές, έπειτα από πολλά χρόνια, «αγοράζουν και πάλι Ελλάδα», μεταγγίζοντας κρίσιμα κεφάλαια για την οικονομία και τις προοπτικές της.

Μάλιστα, αυτές οι ισχυρές επιδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων καταγράφονται τη στιγμή που τα ιταλικά ομόλογα βλέπουν τις αποδόσεις τους να εκτοξεύονται λόγω των ανησυχιών που προκαλούν οι πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα, θυμίζοντας μέρες του Μαΐου του 2018, οπότε η πολιτική κρίση στην Ιταλία έγινε πηγή διεθνών αναταράξεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτήν τη φορά ο παράγοντας Ιταλία συμπίπτει μάλιστα και με τους ενισχυμένους φόβους των επενδυτών γύρω από την παγκόσμια οικονομία μετά και τις νέες απειλές Τραμπ προς το Μεξικό.

Ωστόσο, τίποτα δεν φαίνεται να… ακουμπά τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία θεωρούνταν ευάλωτα στις διεθνείς εξελίξεις και ειδικά απέναντι στην Ιταλία.

Αυτό δείχνει πως η αλλαγή πολιτικής σελίδας στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει στην αυτονομία των ελληνικών τίτλων και να σπάσει την υψηλή συσχέτιση που είχαν με τα ομόλογα της γειτονικής χώρας.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται κάτω από το 3% για πρώτη φορά στην ιστορία του, αγγίζοντας το 2,980% με πτώση της τάξεως του 2,4% από χθες.

Ακόμα πιο ισχυρή είναι η πτώση της απόδοσης του 5ετούς, η οποία διαμορφώνεται στο 1,808% (νέο ιστορικό χαμηλό), με την πτώση να ξεπερνά το 4% από τα χθεσινά επίπεδα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το 10ετές που είχε εκδοθεί τον Μάρτιο είχε απόδοση 3,90%, ενώ το 2ετές είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο με απόδοση 3,6%.

Μέσα στην τελευταία εβδομάδα η «βουτιά» των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων είναι «εκρηκτική». Το yield στο 10ετές έχει υποχωρήσει κατά 12%, ενώ το yield στο 5ετές έχει σημειώσει πτώση 18%.

Τον τόνο δίνουν τα γερμανικά και ολλανδικά ομόλογα

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς μειώθηκε σήμερα πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς η απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς σε προϊόντα του Μεξικού ενίσχυσε τους φόβους για ύφεση και αναστάτωσε τις παγκόσμιες αγορές.

Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας επιδεινώθηκαν περαιτέρω από την απογοητευτική εξέλιξη ενός βασικού δείκτη της κινεζικής μεταποιητικής δραστηριότητας τον Μάιο.

Παράλληλα, οι δηλώσεις υπέρ της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), που έκανε ο αξιωματούχος της Ρίτσαρντ Κλαρίντα, ενίσχυσαν την αίσθηση ότι τα αμερικανικά επιτόκια δεν θα αργήσουν να μειωθούν.

Ο Κλαρίντα είπε ότι η Fed θα αναλάβει δράση, αν ο πληθωρισμός παραμείνει πολύ χαμηλός ή οι παγκόσμιοι κίνδυνοι απειλήσουν τις προοπτικές της οικονομίας.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις μεγάλες αγορές υποχώρησαν εκ νέου, αντανακλώντας την αυξημένη απαισιοδοξία, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε ασφαλή στοιχεία ενεργητικού. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου μειώθηκε τρεις μονάδες βάσης στο -0,201%, σε απόσταση αναπνοής από τα χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ του Ιουλίου 2016, λίγο μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Αναμένεται, δε, να κλείσει τον Μάιο με πτώση μεγαλύτερη από 20 μονάδες βάσης (0,2 της ποσοστιαίας μονάδας).

Οι αποδόσεις των ολλανδικών 10ετών ομολόγων υποχώρησαν και αυτές σε αρνητικό έδαφος, για πρώτη φορά από το 2016.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων άρχισαν να μειώνονται και πάλι, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών μειώθηκαν απότομα με την έναρξη της συνεδρίασης και οι αμερικανικές προθεσμιακές τιμές των μετοχών υποδηλώνουν ότι θα υπάρξουν απώλειες στη Wall Street.

Η καμπύλη των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, όπως μετράται από τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων τρίμηνων και των 10ετών, ήταν η περισσότερο αντεστραμμένη από το 2007, κάτι που δείχνει την αυξημένη ανησυχία των επενδυτών για τους κινδύνους που ενέχει μια ύφεση.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων είναι μειωμένες περίπου 34 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα και είναι σε τροχιά να σημειώσουν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιούνιο του 2016.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης