Το ποσοστό της ανεργίας στην Ιρλανδία σκαρφάλωσε στο 28,2% στα τέλη Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων αυτών που λαμβάνουν έκτακτα επιδόματα ανεργίας λόγω του κορωνοϊού, ένα ποσοστό που είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Η Ιρλανδία επέβαλε μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων στα τέλη Μαρτίου ενώ ανέστειλε τη λειτουργία όλων των μη απαραίτητων επιχειρήσεων σε μια προσπάθεια να ανακόψει την εξάπλωση του κορωνοϊού και σχεδιάζει να αρχίζει τη σταδιακή άρση των μέτρων στις 18 Μαΐου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νέο ποσοστό της ανεργίας (COVID-19 Adjusted Unemployment), προσαρμοσμένο στα δεδομένα της πανδημίας του κορωνοϊού, αυξήθηκε απότομα από το 15,5% τον Μάρτιο, αφού ο αριθμός των ανθρώπων που αιτήθηκαν την καταβολή του αυξημένου έκτακτου επιδόματος υπερδιπλασιάστηκε σε 602.107, επιπλέον του εποχικά προσαρμοσμένου αριθμού των 216.900 ανθρώπων που λαμβάνουν τακτικά επιδόματα ανεργίας.

Το υψηλότερο προηγούμενο ποσοστό ανεργίας που έχει καταγραφεί από τότε που άρχισαν να δημοσιεύονται οι χρονοσειρές πριν από 37 χρόνια ήταν 17,3% το 1985. Το ποσοστό ανήλθε στο υψηλό, για την περίοδο μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, επίπεδο του 16% το 2012.

Το προσαρμοσμένο ποσοστό της ανεργίας δεν περιλαμβάνει τους 427.400 επιπλέον εργαζομένους που έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης μισθών για πληγείσες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του οποίου το κράτος συμφώνησε τον Μάρτιο να καταβάλει το 70% των μισθών έως του ποσού των 410 ευρώ την εβδομάδα για μια αρχική περίοδο 12 εβδομάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξαιρουμένων των πληρωμών που έχουν καταβληθεί λόγω της πανδημίας, το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 5,4% τον Απρίλιο από το 5,3% τον Μάρτιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης