Κάθε χρόνο και πιο ακριβή πόλη η Αθήνα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019, 13:52
Κάθε χρόνο και πιο ακριβή πόλη η Αθήνα

Το Παρίσι βρίσκεται στη πρώτη θέση των πιο ακριβών πόλεων του κόσμου στην ετήσια λίστα που καταρίζει η Economist, μία θέση την οποία μοιράζονται για πρώτη φορά με δύο ακόμη πόλεις, το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη.
Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται και η Αθήνα, σκαρφαλώνοντας πέντε θέσεις, από 86η πέρσι στην 81η πρώτη φέτος.

Το γεγονός ότι το Παρίσι βρέθηκε στην πρώτη θέση των πιο ακριβών πόλεων, βάσει της φετινής έκθεσης Economist Intelligence Unit, δεν αποτελεί έκπληξη, σχολιάζει η συντάκτρια της έκθεσης Ροξάνα Σλάβτσεβα. Πέρσι άλλωστε βρισκόταν στη δεύτερη θέση.
Το γεγονός ωστόσο ότι ανέβηκε έξι θέσεις σε διάστημα δύο ετών είναι σημαντικό, προσθέτει.  

Η έκθεση βασίζεται σε σύγκριση τιμών σε προϊόνταν πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί, σε 133 χώρες. Στη συνέχεια, εξετάζει εάν οι τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων έχουν ανέβει ή έχουν πέσει συγκρίνοντας τις με το κόστος ζωής στη Νέα Υόρκη, η οποία χρησιμοποιείται σαν μέσο αναφοράς, με βαθμολογία 100. 

Συνολικά εξετάζονται και συγκρίνονται οι τιμές τουλάχιστον 160 ειδών - από τρόφιμα και είδη καλλωπισμού και ένδυσης έως οικιακή βοήθεια, μεταφορές και λογαριασμοί κοινής ωφέλειας - σε 133 πόλεις σε 93 χώρες.

Στην περίπτωση της γαλλικής πρωτεύουσας, για παράδειγμα, ενώ ο καπνός και το αλκοόλ δεν είναι τόσο ακριβά, δεν ισχύει το ίδιο για τους τομείς της προσωπικής φροντίδας και της αναψυχής και κυρίως των οικιακών προμηθειών, τα οποία είναι ακριβότερα φέτος από κάθε άλλη χώρα από εκείνες που συμπληρώνουν τη λίστα.

Οι βρετανικές πόλεις, πάλι, μολονότι γίνονται πιο ακριβές για τους Βρετανούς, είναι σαφώς πιο φθηνές για τους ξένους εξαιτίας της αδυναμίας της στερλίνας, εξηγεί η Σλάβτσεβα.

Η μεταβλητότητα των νομισμάτων έχει επίσης ρίξει την Τουρκία 48 θέσεις από το 2018, 16 θέσεις τη Μόσχα και 14 την Αγία Πετρούπολη.  

«Ο σημαντικά αυξανόμενος υψηλός πληθωρισμός στις χώρες αυτές έχει εντυπωσιακές επιπτώσεις στο κόστος ζωής», επισημαίνει η Σλάβτσεβα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή δεν είναι η περίπτωση των περισσότερων πόλεων της Ευρώπης, όπου καμία απολύτως δεν συγκαταλέγεται στις πιο φθηνές πόλεις του κόσμου.

Η Αθήνα, για παράδειγμα, (στην 81η θέση φέτος), σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι μία θέση πιο χαμηλά από το Λουξεμβούρο (61ο στην παγκόσμια κατάταξη), αλλά είναι επίσης μία θέση πιο ψηλά από την Πράγα (82η θέση στην παγκόσμια κατάταξη) και δύο θέσεις πιο ψηλά - δηλαδή πιο ακριβή - από τη Λισαβόνα (επίσης 82η θέση στην παγκόσμια κατάταξη).

Οι 10 πιο ακριβές πόλεις

Σιγκαπούρη

Παρίσι

Χονγκ Κονγκ

Ζυρίχη

Γενεύη

Οσάκα

Σεούλ

Κοπεγχάγη

Νέα Υόρκη

 Τελ Αβίβ (και Λος Άντζελες)

Οι 10 πιο φθηνές πόλεις

Καράκας

Δαμασκός

Τασκένδη (Ουζμπεκιστάν)

Αλμάτι (Καζακστάν)

Μπανγκαλόρ (Ινδία)

Καράτσι (Πακιστάν)

Λάγος (Νιγηρία)

Μπουένος Άιρες (Αργεντινή)

Τσενάι (Ινδία)

 Νέο Δελχί (Ινδία).

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019, 13:52