Στην τάση επιστροφής στην Ελλάδα που καταγράφεται ανάμεσα στους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Ο κ. Φωτάκης υπενθύμισε ότι πρόσφατα προκηρύχθηκαν 152 θέσεις για ειδικό επιστημονικό προσωπικό στα ερευνητικά κέντρα, ενώ έως το 2020 θα ανοίξουν 4.000 θέσεις μέσα από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, παράλληλα με τη δεύτερη φάση προγραμμάτος «Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ». «Με δημόσιους πόρους 250 εκατ. ευρώ ενισχύεται η στελέχωση τμημάτων Έρευνας και Ανάπτυξης καινοτόμων εταιρειών» σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τόσο ο τακτικός προϋπολογισμός της ΓΓ Έρευνας και Τεχνολογίας, που έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2015, όσο και οι πόροι από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων έχουν αυξηθεί σημαντικά. Αυτό δείχνει την πολιτική βούληση για στήριξη της έρευνας, καθώς αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για τη χώρα, μέσα από την “οικονομία της γνώσης”» τόνισε ο κ. Φωτάκης. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, οι δαπάνες για την έρευνα το 2017 έφτασαν το 1,14% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας τα 2 δισ. ευρώ, υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας.

Σήμερα, «αυξάνοντας τους προϋπολογισμούς για την έρευνα, θέλουμε να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα του brain drain αλλά και του brain waste (σ.τ.σ. δηλαδή τόσο της μετανάστευσης όσο και της μη αξιοποίησης καταρτισμένων επιστημόνων)» πρόσθεσε. Όπως επισήμανε, «έχουμε ήδη τα πρώτα στοιχεία για την αναστροφή του ρεύματος φυγής, πάντα για πολύ εξειδικευμένα άτομα».

Στη συνέχεια, ο κ. Φωτάκης μίλησε για τα προγράμματα του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, μέσα από τα οποία «βλέπουμε μία σημαντική τάση επιστημόνων που εργάζονται σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, να επιστρέψουν στη χώρα για ερευνητικά έργα που έχουν προτείνει σε ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα», θυμίζοντας ότι «είχαν περάσει περίπου οκτώ χρόνια για να ανοίξουν στα ελληνικά πανεπιστήμια νέες θέσεις για καθηγητές, ερευνητές και επιστημονικό προσωπικό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, αναφερόμενος σε συνεργασίες ή εξαγορές ελληνικών ερευνητικών δομών με κολοσσούς της παγκόσμιας αγοράς, όπως η Tesla ή η Samsung, τα τελευταία χρόνια, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας υπογράμμισε τη σημασία αυτά τα τμήματα να «παραμένουν στη χώρα.

Αυτό θέλουμε, να έχουμε τέτοιους θύλακες εταιρειών καινοτόμων υψηλής τεχνολογίας που να παραμένουν στη χώρα. Είναι το απτό δείγμα αυτού που λέμε για νέο αναπτυξιακό πρότυπο με βάση την οικονομία της γνώσης… πολύ μακριά από το παρελθόν των παρασιτικών, κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης