Εάν ο OPEC δεν τηρήσει τη δέσμευσή του για μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής φέτος, οι τιμές του brent μπορεί να δυσκολευτούν να βρουν στήριξη, επισημαίνει ο επικεφαλής της JP Morgan σε Ασία-Ειρηνικό για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, Scott Darling, μιλώντας στο CNBC.

Στη συνεδρίαση στις αρχές Δεκεμβρίου, οι χώρες-μέλη του OPEC και χώρες παραγωγής πετρελαίου εκτός OPEC, συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως –αρχικά για έξι μήνες- ξεκινώντας από τον Ιανουάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν αυτή η δέσμευση δεν παραταθεί σε όλο το έτος, οι τιμές του brent είναι πιθανό να διαμορφωθούν κοντά στο σενάριο της JP Morgan για χαμηλές τιμές πέριξ των 55 δολαρίων το βαρέλι για το 2019.

Ο Darling δήλωσε ότι μεταξύ των παραγόντων που θα μπορούσαν να κρατήσουν τις πετρελαϊκές τιμές χαμηλά το 2019, περιλαμβάνεται η υποτονική ζήτηση για το αργό και η αβεβαιότητα για την πλήρη συμμόρφωση από τα μέλη του OPEC, μεταξύ των οποίων και η Σαουδική Αραβία, σχετικά με τη συμφωνηθείσα μείωση κατά 1,2 εκατ. βαρέλια.

Από την πλευρά του ο Darling δήλωσε ότι γεωπολιτικοί κίνδυνοι σε περιοχές όπως η Βενεζουέλα, θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, δεν υπάρχουν σύγχρονες πετρελαϊκές υποδομές, γεγονός που οδηγεί σε μη προγραμματισμένη συντήρηση. Χρειάζεται μερικές μόνο από αυτές τις περιπτώσεις, και ξαφνικά έχεις περισσότερη στήριξη στις πετρελαϊκές τιμές», πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης