Ιταλία: Παρέμβαση Ματαρέλα υπέρ του διαλόγου με τις Βρυξέλλες

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2018, 15:35
Ιταλία: Παρέμβαση Ματαρέλα υπέρ του διαλόγου με τις Βρυξέλλες
Συνεχίζεται η συζήτηση και η αντιπαράθεση για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019, καθώς σ’ αυτήν προστίθεται τώρα και η προειδοποίηση του διοικητή της τράπεζας της Ιταλίας, Iνιάτσιο Βίσκο.

«Η συνεχής αύξηση στην απόδοση των κρατικών ομολόγων μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες» δήλωσε χαρακτηριστικά, και εξήγησε: «Διότι με τον τρόπο αυτό, μειώνονται οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και τίθεται σε κίνδυνο η οικονομική ασφάλεια των ιταλικών οικογενειών».

Χθες βράδυ έφτασε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας το κείμενο του προϋπολογισμού, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στους επόμενους δυο μήνες.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τα μέτρα που αφορούν την στήριξη των ανέργων και των συνταξιούχων, αλλά και η μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, μπορεί τελικά να τεθούν εκτός του προϋπολογισμού και να εγκριθούν αργότερα, το 2019.

Μια κίνηση που θα εξασφάλιζε την μείωση του δημοσίου ελλείμματος, το ύψος του οποίου αποτελεί την κύρια αιτία σύγκρουσης με την Κομισιόν.

Προεδρικό μήνυμα προς την κυβέρνηση

Και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, θέλησε στο μεταξύ να στείλει το μήνυμά του: «Η ισορροπία της δημόσιας οικονομίας είναι βασικής σημασίας για την κυριαρχία της χώρας. Οι αποταμιεύσεις των Ιταλών πρέπει οπωσδήποτε να προστατευθούν».

Πρόκειται για ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση, σύμφωνα με παρατηρητές, ότι είναι ανάγκη να υπάρξει συμβιβασμός με τις Βρυξέλλες.

Ο Ματαρέλα ζήτησε επίσης, νωρίς το μεσημέρι, να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε να αποφευχθούν οι χρηματοοικονομικές αβεβαιότητες και να βελτιωθεί κατά συνέπεια το όλο κλίμα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2018, 15:38