Η ιταλική οικονομική ανάπτυξη ενισχύεται και θα παραμείνει βιώσιμη για τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά αρκετές μικρές τράπεζες ίσως βρεθούν αντιμέτωπες με κρίση τους επόμενους μήνες, τόνισε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

«Η οικονομική ανάκαμψη παγιώνεται» μετά από τη βαθιά ύφεση της προηγούμενης εβδομάδας, ανέφερε ο διοικητής την κεντρικής τράπεζας, Ignazio Visco, σε ομιλία του στην τραπεζική ένωση της Ιταλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιβεβαίωσε την πρόβλεψη ανάπτυξης 5% για το 2021 που έδωσε η Τράπεζα τον προηγούμενο μήνα, χάρη στην «αποφασιστική ενίσχυση» στο β΄ μισό του έτους.

«Η φάση της ανάπτυξης θα πρέπει να παγιωθεί και να παραμείνει βιώσιμη για τα επόμενα δύο χρόνια» τόνισε ο Visco.

Όσον αφορά στο τραπεζικό σύστημα, ο Visco τόνισε πως οι ιταλικές τράπεζες έχουν ισχυρά κεφαλαιακά αποθέματα και ο λόγος των νέων επισφαλών δανείων στα συνολικά δάνεια είναι σταθερός στο 1,1%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα επισφαλή δάνεια είναι πιθανό να αυξηθούν στους επόμενους μήνες, ως αποτέλεσμα της ύφεσης-ρεκόρ του περασμένου έτους, τόνισε ο Visco, αλλά η αύξηση θα είναι συγκρατημένη σε σχέση με τις προηγούμενες υφέσεις, χάρη στα μέτρα κυβερνητικής στήριξης, τα χαμηλά επιτόκια και τις καλές οικονομικές προοπτικές.

Ωστόσο προειδοποίησε ότι κάποιες από τις μικρότερες τράπεζες της χώρας έχουν σοβαρές ευπάθειες και θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα στους επόμενους μήνες.

Τα προβλήματα ωστόσο δεν περιορίζονται σε μικρές τράπεζες, επισήμανε ο Visco. «Η Τράπεζα της Ιταλίας επεξεργάζεται πιθανές λύσεις σε περιπτώσεις κρίσης αναφορικά με ορισμένες μεγάλες και μεσαίες τράπεζες» διευκρίνισε χωρίς να τις κατονομάζει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης