Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκαν σήμερα, καθώς τα αδύναμα στοιχεία για τη δραστηριότητα των βιομηχανιών προκάλεσαν ανησυχία για αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας και τις προοπτικές της οικονομίας της, η οποία εισήλθε σε ύφεση στο τέλος του 2018.

Η μεταποιητική δραστηριότητα της Ιταλίας συρρικνώθηκε τον Ιανουάριο, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, με τον υψηλότερο ρυθμό από το 2013, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ΙΗS Markit. Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) δείχνει ότι τα πράγματα μπορεί να πάνε ακόμη χειρότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων αυξήθηκε κατά 15 μονάδες βάσης στο 2,74%. Για τους επενδυτές ομολόγων, τα στοιχεία αποτελούν ακόμη μία ένδειξη ότι οι υποθέσεις για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας, στις οποίες βασίσθηκε ο προϋπολογισμός που κατήρτισε η κυβέρνηση της Ρώμης πέρυσι, είναι πολύ αισιόδοξες.

Πράγματι, η έκταση των πωλήσεων στην ιταλική αγορά ομολόγων σήμερα θυμίζει τις πωλήσεις που γίνονταν πέρυσι, όταν οι ανησυχίες για τα σχέδια δαπανών της ιταλικής κυβέρνησης κλόνιζαν τους επενδυτές.

«Υπάρχει πολλή συζήτηση για την τεχνική ύφεση και το τι σημαίνει αυτή όσον αφορά μία απόκλιση από τον στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα» δήλωσε αναλυτής της Rabobank, προσθέτοντας: «Τα στοιχεία του PMI ενισχύουν την απαισιοδοξία για την οικονομία και έχουν προκαλέσει ανησυχία ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι μεγαλύτερο από ό,τι θεωρείτο και αυτό έχει αναστατώσει την αγορά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το spread (η διαφορά) της απόδοσης των 10ετών ιταλικών ομολόγων από την απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων αυξήθηκε στις 257 μονάδες βάσης (2,57 ποσοστιαίες μονάδες), το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιανουαρίου και υψηλότερο κατά περισσότερο από 10 μονάδες βάσης από αργά χθες. Οι αποδόσεις των διετών και πενταετών ιταλικών ομολόγων σημείωναν επίσης άνοδο μεγαλύτερη από 10 μονάδες βάσης σήμερα, καταγράφοντας πολύ χειρότερη επίδοση από αυτή των αντίστοιχων ομολόγων άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Εκτός της Ιταλίας, οι αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης ήταν σε μεγάλο βαθμό σταθερές, με τις αποδόσεις να σημειώνουν μικρή άνοδο μετά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, ο οποίος υποχώρησε στο 1,4% τον Ιανουάριο από 1,6% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Ωστόσο, η αύξηση του δομικού πληθωρισμού – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας – στο 1,2% από 1,1% μπορεί να είναι κάπως βολική για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου ήταν οριακά υψηλότερη στο 0,16%, αλλά κοντά στο χαμηλό επίπεδο μήνα που σημειώθηκε χθες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης