Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για τις επανεκδόσεις των ελληνικών ομολόγων διάρκειας 5 και 30 ετών, με τη ζήτηση να καταγράφεται από την πρώτη μισή ώρα ως ισχυρή και το επιτόκιο να κινείται σε σαφώς πιο χαμηλά επίπεδα.

Ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε στην επανέκδοση υφιστάμενου ομολόγου λήξης το 2026 με κουπόνι 0% αλλά και την επανέκδοση του 30ετούς τίτλου, λήξης 24 Ιανουαρίου 2052, με κουπόνι στο 1,875%. Τη διαχείριση της έκδοσης έχουν αναλάβει οι Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank και Morgan Stanley.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θετικό κλίμα στις αγορές φαίνεται ότι θα καταφέρει να δώσει ρευστότητα στις μακροπρόθεσμες εκδόσεις, που είναι αυτή τη στιγμή σχετικά χαμηλή.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα βγαίνουν στις αγορές και οι μεγάλες οικονομίες της Eυρωζώνης, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία, αναζητώντας συνολικά 60 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα επιδίωκε να προηγηθεί αυτών ώστε οι εκδόσεις της χώρας μας να έχουν την απαιτούμενη ζήτηση.

Ήδη από τις προηγούμενες εκδόσεις το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές περίπου 11,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι τον στόχο τού δανειακού προγράμματος που είχε τεθεί για φέτος. Βέβαια ο συγκεκριμένος στόχος που είχε τεθεί με την κατάθεση του Προϋπολογισμού στηριζόταν σε διαφορετικά δεδομένα από αυτά που δημιούργησε η πανδημία. Για παράδειγμα, όταν συντάχθηκε ο Προϋπολογισμός του 2021, πέρυσι το φθινόπωρο, το πακέτο για την ανακούφιση των συνεπειών από την κρίση του κορωνοϊού υπολογιζόταν στα 7,5 δισ. ευρώ, ενώ πλέον αισίως έχει ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ελληνικό Δημόσιο το 2021 έχει προχωρήσει στις εξής εκδόσεις ομόλογων:

– Ιανουάριος 2021, 10ετές ύψους 3.5 δισ. ευρώ

– Μάρτιος 2021, 30ετές ύψους 2,5 δισ. ευρώ

– Μάιος 2021, 5ετές ύψους 3 δισ. ευρώ

– Ιούνιος 2021, 10ετές ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης