Η αμερικανική οικονομία ανέκτησε 4,76 εκατ. θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, μετά τις μαζικές απώλειες των προηγούμενων μηνών εν μέσω του “κλειδώματος” της κοινωνικής και οικονομικής ζωής για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ.

Αυτό οδήγησε τον δείκτη ανεργίας να μειωθεί στο 11,1% τον Ιούνιο από 13,3% τον Μάιο. Σημειώνεται ότι μόλις τον περασμένο Μάρτιο η ανεργία ήταν κοντά σε χαμηλό 50 ετών στο 3.5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κυβερνητικά στοιχεία αποδείχθηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών που έκαναν λόγο για 3,7 εκατ. θέσεις εργασίας σε δημοσκόπηση του MarketWatch.  

Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση αναθεώρησε ανοδικά τα στοιχεία του Μαΐου, ανακοινώνοντας 2,7 εκατ. νέες θέσεις εργασίας από 2,5 εκατ. που είχε ανακοινώσει προηγουμένως.

Επίσης, σε ξεχωριστή ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο αριθμός των αιτήσεων για παροχή επιδόματος ανεργίας υποχώρησε κατά 55.000 στα 1,43 εκατ την προηγούμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 1,38 εκατ. αιτήσεις.

Τα επιδόματα ανεργίας έχουν μειωθεί σημαντικά από τον αριθμό-ρεκόρ των 7 εκατ. στα τέλη Μαρτίου, αλλά έχουν σταθεροποιηθεί κοντά σε ένα ιστορικό υψηλό των 1,5 εκατ, σε μια ένδειξη ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να περικόπτουν θέσεις εργασίας.

Ενθουσιασμένος ο πρόεδρος Τραμπ από την “ιστορική” αύξηση της απασχόλησης τον Ιούνιο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε τα «εντυπωσιακά» στοιχεία για την απασχόληση στη χώρα, καθώς μόνο τον Ιούνιο δημιουργήθηκαν 4,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αριθμός ρεκόρ για διάστημα ενός μήνα.

«Οι σημερινές ανακοινώσεις αποδεικνύουν ότι η οικονομία μας βρυχάται (…) Αυτοί είναι ιστορικοί αριθμοί», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος ο οποίος έχει αναγάγει την οικονομία σε βασικό άξονα της προεκλογικής εκστρατείας του ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ παραχώρησε μια σύντομη συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο με αφορμή τα πολύ θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα για την οικονομία. «Θα έχουμε ένα θαυμάσιο τρίτο τρίμηνο. Το καλό είναι ότι τα στοιχεία θα ανακοινωθούν ακριβώς πριν από τις εκλογές, επομένως ο κόσμος θα μπορέσει να τα δει», πρόσθεσε.

Το ποσοστό ανεργίας έπεσε τον Ιούνιο στο 11,1%, από 13,35 τον Μάιο. Συνολικά τον Ιούνιο 17,8 εκατομμύρια άνθρωποι παρέμεναν άνεργοι, δηλαδή 12 εκατομμύρια περισσότεροι σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, προτού να ξεσπάσει η υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης