Η Ισπανία θα αυξήσει τις δαπάνες για κρατικές επενδύσεις κατά 27 δισ. ευρώ το 2021, χάρη στα έκτακτα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάκαμψη από την κρίση του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας.

Μεταξύ του 2021 και του 2023, η κυβέρνηση θα δαπανήσει 72 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια και θα δημιουργηθούν επιπλέον 800.000 θέσεις εργασίας, πρόσθεσε ο Πέδρο Σάντσεθ κατά τη διάρκεια ομιλίας για τα οικονομικά σχέδια της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν έχει απλώς να κάνει με την ανάκτηση του ΑΕΠ που η πανδημία μάς πήρε, έχει να κάνει με το αναπτυχθούμε με διαφορετικό τρόπο, με πιο εύρωστο, δίκαιο και βιώσιμο τρόπο» ανέφερε ο Σάντσεθ στην ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Η Ισπανία αναμένεται να λάβει 140 δισ. ευρώ έως το 2026 από το ταμείο της ΕΕ: 77 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και τα υπόλοιπα σε δάνεια.

Αυτό το σχέδιο θα πρέπει να θεωρείται «οδικός χάρτης για τον εκσυγχρονισμό της χώρας μας για τα επόμενα έξι χρόνια», του οποίου στόχο είναι να «μεταμορφώσει το σκληρό πλήγμα της πανδημίας σε μια τεράστια ευκαιρία» δήλωσε ο Σάντσεθ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες η Ισπανία προέβλεψε χειρότερη της αναμενόμενης συρρίκνωση της οικονομίας φέτος κατά 11,2% αλλά ανακοίνωσε ότι το 2021 θα υπάρξει ανάκαμψη με ανάπτυξη 7,2%.

Με την πλήρη εκταμίευση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων, η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο, ακόμα και 9,8% την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας.

Το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να καταγράψει άλμα στο 17,1%, ενώ το δημόσιο έλλειμμα να αυξηθεί στο 11,3% του ΑΕΠ φέτος. Το δημόσιο χρέος ξεπέρασε ήδη το 110% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης