Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Ισλανδίας παρά την άνοδο του πληθωρισμού και την ισχυρότερη του αναμενόμενου ανάπτυξη, αλλά τόνισε πως είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση εάν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό συνεχίσουν να αυξάνονται και παραμείνουν υψηλότερα του στόχου.

Η Sedlabanki διατήρησε το επιτόκιο καταθέσεων επτά ημερών στο 4,25%, δηλώνοντας ότι έχει «τη θέληση και τα μέσα» για να διατηρήσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πληθωρισμός της Ισλανδίας διαμορφώνεται στο 2,7% τον Σεπτέμβριο, υψηλότερα από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας του 2,5%, ενώ οι προσδοκίες της αγοράς για τη μελλοντική πορεία του πληθωρισμού έχουν ανακάμψει επίσης.

«Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό φαίνεται να είναι κάπως υψηλότερες του στόχου με βάση όλες τις μετρήσεις» ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της που συνόδευε την απόφαση.

Στο μεταξύ, η οικονομική δραστηριότητα στην Ισλανδία το 2017 και στους πρώτους έξι μήνες του 2018 ήταν ισχυρότερη από ό,τι προβλεπόταν στο μηνιαίο bulletin της κεντρικής τράπεζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η βραχυπρόθεσμη νομισματική στάση θα εξαρτηθεί από την αλληλεπίδραση μεταξύ των εξελίξεων στον πληθωρισμό και των αποθέσεων καθορισμού των μισθών» ανέφερε η Sedlabanki.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης