«Τα κράτη μέλη της Χανσεατικής Ενωσης υποστηρίζουν ότι ο Ευρωπαικός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει να αναλάβει εξουσίες όπως το Δ.Ν.Τ. ώστε να εγγυάται με καλύτερο τρόπο τη βιωσιμότητα των δανείων διάσωσης, όπως αυτά που υλοποίησε για την Ιρλανδία και την Ελλάδα, ώστε να ενισχύσει την αρχιτεκτονική δομή του ευρώ», γράφουν οι Irish Times.

Οι υπουργοί των χωρών μελών της Χανσεατικής Ενωσης στο πλαίσιο του σημερινού Εurogroup θα καταθέσουν τις απόψεις τους που θα προλειάνουν το δρόμο για ένα πακέτο προτάσεων της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης που θα αποφασιστεί στην ευρωπαϊκή σύνοδο του Δεκεμβρίου, γράφει η ιρλανδική εφημερίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Χανσεατική Ενωση είναι μια άτυπη συμμαχία δημοσιονομικά συντηρητικών κρατών που συστήθηκε το Μάρτιο του 2018 και αποτελείται από 10 χώρες: Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Σουηδία, Ολλανδία, Σλοβακία και την Τσεχία.

Κεντρικό σημείο της θέσης των «χανσεατικών» κρατών είναι η επιθυμία ενίσχυσης των διατάξεων που θα αφαιρούν τα στοιχεία ηθικού κινδύνου με έναν τρόπο που ένας διευρυμένος ESM θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ασφαλιστική δικλείδα σε προβληματικές χώρες της ευρωζώνης.

Τα κράτη δεν πρέπει να θεωρούν το ταμείο ως μέσο για αποφυγή τήρησης των υποχρεώσεών τους για δημοσιονομική πειθαρχία, δηλώνουν τα «χανσεατικά» κράτη τονίζοντας ότι στηρίζουν έναν ενισχυμένο ρόλο για ESM ως διακυβερνητικό θεσμό υπόλογο στους μετόχους του ενώ ο κύριος ρόλος του πρέπει να παραμείνει ως δανειστής ύστατης ανάγκης από τα κράτη μέλη που την χρειάζονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόδοση ενός ρόλου επιτήρησης στον ESM, ο οποίος εν μέρει καλύπτεται από την Κομισιόν, είναι απαραίτητος, δηλώνει ο ολλανδός υπoυργός Οικονομικών Βόπκε Χόεκστρα τονίζοντας ότι τώρα είναι η στιγμή να οικοδομηθεί μια ισχυρότερη και πιο ευημερούσα Ευρώπη σε δημοσιονομικό και οικονομικό επίπεδο ενώ ο ESM θα πρέπει να έχει περισσότερα εργαλεία για να πράξει τα απαραίτητα σε περίπτωση ενός σεναρίου εκτάκτου ανάγκης, γράφουν οι Irish Times.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης