Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί προειδοποίησε τους Ιρανούς πως θα αντιμετωπίσουν δύσκολους καιρούς από την Κυριακή που θα τεθούν σε εφαρμογή νέες αμερικανικές κυρώσεις, όμως δήλωσε πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να τις ελαφρύνει.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε εκ νέου κυρώσεις σε βάρος του Ιράν τον Μάιο, αφού αποσύρθηκε από τη διεθνή συμφωνία του 2015 που είχε στόχο τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως στόχος τους είναι να μειώσουν στο μηδέν τις πετρελαϊκές εξαγωγές του Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRIB μετέδωσε σήμερα πως ο Ροχανί χαρακτήρισε την κίνηση των ΗΠΑ «μια νέα αδικία» την οποία η κυβέρνηση δεν φοβάται.

Όμως πρόσθεσε: «Στους λίγους τελευταίους μήνες ο λαός μας αντιμετώπισε δύσκολους καιρούς και ενδεχομένως οι επόμενοι λίγοι μήνες να είναι δύσκολοι. Όμως η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλη τη δύναμή της για να μειώσει αυτά τα προβλήματα».

Το κόστος ζωής αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες, οδηγώντας σε διαδηλώσεις κατά της κερδοσκοπίας και της διαφθοράς στις οποίες διαδηλωτές φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης η ισοτιμία του ιρανικού νομίσματος, του ριάλ, έναντι του δολαρίου σημείωσε κάθετη πτώση εξαιτίας της απειλής των κυρώσεων, ενώ σημειώθηκε ισχυρή ζήτηση για δολάρια μεταξύ των πολιτών που προσπαθούν να προστατεύσουν τις οικονομίες τους.

Το Ιράν άρχισε την Κυριακή να πουλάει αργό πετρέλαιο σε ιδιωτικές εταιρείες για εξαγωγή, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής αντιστάθμισης των κυρώσεων.

«Δεν θα μπορέσετε να επιτύχετε κανέναν από τους στόχους σας έναντι του ιρανικού πετρελαίου», δήλωσε ο Ροχανί σύμφωνα με το IRIB. «Δεν θα μπορέσετε να το εκμηδενίσετε ούτε να το μειώσετε».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης