Υποχωρούν την Τρίτη οι τιμές του φυσικού αερίου εν μέσω ενδείξεων ότι η Ρωσία ενδεχομένως να αρχίζει σταδιακά να ενισχύει τις προμήθειες όπως έχει υποσχεθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Τα futures του φυσικού αερίου στην Ολλανδία βρέθηκαν να υποχωρούν έως 6,3% μετά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα και έδειξαν αύξηση των ρωσικών προμηθειών μέσω της Ουκρανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή ο ολλανδικός διαχειριστής του δικτύου Nederlandse Gasunie NV ανακοίνωσε σήμερα ότι η παραγωγή αναμένεται να ενισχυθεί το επόμενο διάστημα στο γιγαντιαίο πεδίο του Groningen, στα βόρεια της χώρας, αμβλύνοντας τις ανησυχίες για την πορεία της προσφοράς. 

Το ευρωπαϊκά futures του φυσικού αερίου χάνουν 5,3% στα 74,93 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχωρεί 4,9% στις 193,05 πένες/ανά θερμικές μονάδες.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν υπερτριπλασιαστεί φέτος καθώς η Ρωσία διατηρεί τους περιορισμούς στην προσφορά, την ίδια στιγμή που μεγάλες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου διοχετεύονται στην Ασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη ξεκινά την χειμερινή περίοδο με τα χαμηλότερα αποθέματα σε πάνω από 10 χρόνια, αναφέρει το Bloomberg.

Η Gazprom ξεκίνησε να γεμίζει τις εγκαταστάσεις υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου (UGS) στην Ευρώπη

«Η Gazprom ενέκρινε και δρομολόγησε ένα σχέδιο για την μεταφορά φυσικού αερίου σε πέντε ευρωπαϊκές υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης για τον Νοέμβριο. Έχουν καθοριστεί οι όγκοι και οι διαδρομές μεταφοράς του φυσικού αερίου», αναφέρει η Gazprom σε σχετική ανακοίνωση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν η διαδικασία έχει ξεκινήσει και σε ποιες χώρες βρίσκονται οι εγκαταστάσεις αυτές.

Μια μεγαλύτερη πτώση των τιμών θα εξαρτηθεί από το αν η Ρωσία θα κάνει περισσότερα για να αμβλύνει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων και από το πόσο κρύος θα είναι ο χειμώνας

Σημειώνεται ότι η εταιρεία ολοκλήρωσε προηγουμένως τον εφοδιασμό των εγκαταστάσεων αποθήκευσης στη Ρωσία για να διασφαλίσει τον αδιάλειπτο εφοδιασμό της εγχώριας αγοράς τον χειμώνα, μετά τον οποίο υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε να αυξάνει τις προμήθειες στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έπεσαν έστω και οριακά στα τέλη του Οκτωβρίου όταν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στην Gazprom να αυξήσει τις παραδόσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την πλήρωση των ρωσικών αποθεμάτων.

Ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ διευκρίνισε στην συνέχεια ότι ο όμιλος επρόκειτο να πληρώσει τα ρωσικά αποθέματα πριν από τις 8 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ρωσία παρέχει το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της Ευρώπης και οι προθέσεις της για αύξηση προμηθειών είναι κρίσιμες σε μια περίοδο που η άνοδος των τιμών έχει πλήξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ευρώπη, σε μια ένδειξη της μεγάλης εξάρτησης που έχει η Ευρώπη από τη Μόσχα για τον ενεργειακό της εφοδιασμό.

Αν και οι τιμές χονδρικής στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Βρετανία έχουν μειωθεί, αναλυτές της αγοράς τονίζουν ότι μια μεγαλύτερη πτώση των τιμών θα εξαρτηθεί από το αν η Ρωσία θα κάνει περισσότερα για να αμβλύνει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων και από το πόσο κρύος θα είναι ο χειμώνας.

«Μέχρι να εξαφανιστούν αυτές οι ανησυχίες, οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές», δήλωσε ο Trevor Sikorski, αναλυτής στην εταιρεία Energy Aspects.

Ο Ντιμίτρι Μαριτσένκο, διευθυντής του οίκου Fitch εκτιμά ότι η Gazprom θα πρέπει να διοχετεύει περί τα 170 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως επί έναν μήνα – αύξηση κατά το ένα τρίτο σε σχέση με την σημερινή ροή – για να πληρωθούν τα ευρωπαϊκά αποθέματα.

Στην Ευρώπη, τα αποθέματα του φυσικού αερίου βρίσκονται στο χαμηλότερό τους επίπεδο, λόγω του παρατεταμένου χειμώνα του 2020 και επειδή στην συνέχεια δεν αποκαταστάθηκαν

«Για να υπάρξει μία τόσο σοβαρή αύξηση στην τροφοδοσία, η Gazprom θα πρέπει να δεσμεύσει επιπλέον χωρητικότητα διέλευσης μέσω της Ουκρανίας – οι αγωγοί Yamal-Europe και Nord Stream 1 δεν επαρκούν», εξηγεί ο Ντιμίτρι Μαριτσένκο.

Στην Ευρώπη, τα αποθέματα του φυσικού αερίου βρίσκονται στο χαμηλότερό τους επίπεδο, λόγω του παρατεταμένου χειμώνα του 2020 και επειδή στην συνέχεια δεν αποκαταστάθηκαν. Σε αυτό προστίθεται η χαμηλότερη απόδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική, για μετεωρολογικούς λόγους.

Σύμφωνα με την Μόσχα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε προτιμήσει τα τελευταία χρόνια τις αγορές spot φυσικού αερίου, που σημαίνουν διακύμανση των τιμών, αντί να υπογράφει μακροπρόθεσμα, πολυετή, συμβόλαια με την Gazprom.

Η Ρωσία διαβεβαιώνει ότι έχει την πρόθεση να στείλει μεγαλύτερες ποσότητες αερίου, αλλά επιθυμεί να επιστρέψει στην πρακτική των πολυετών συμφωνιών προμήθειας φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει αρνηθεί τις κατηγορίες για σκόπιμη παρακράτηση των προμηθειών προς την Ευρώπη με σκοπό να ασκήσει πίεση στις γερμανικές ρυθμιστικές αρχές ούτως ώστε αυτές να εγκρίνουν τις αποστολές φυσικού αερίου μέσω του νέου αγωγού Nord Stream 2. Η Γερμανία έχει προθεσμία μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου για να εγκρίνει τον αγωγό.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης