Η σύμπραξη Λαγκάρντ- Σόιμπλε αναγκάζει σε ανασύνταξη την Αθήνα.Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, έχοντας αποφασίσει την δική του αλλαγή στάσης και «ζητώντας» εσωκομματική στήριξη.

Η γραμμή του Πρωθυπουργού δεν είναι τόσο νέα. Έχει με έμφαση δηλώσει, αυτός και άλλα στελέχη της κυβέρνησης ότι «εάν δεν υπάρξει λύση για το χρέος, δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γραμμή του Πρωθυπουργού δεν είναι τόσο νέα. Έχει με έμφαση δηλώσει, αυτός και άλλα στελέχη της κυβέρνησης ότι «εάν δεν υπάρξει λύση για το χρέος, δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν» Την περασμένη εβδομάδα είχε μεν συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος αλλά απουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, χωρίς απαρτία και χωρίς να βγει «γραμμή» στρατηγικής εν όψει των διαβουλεύσεων που γίνονται για τη 15η Ιουνίου. Ούτε όμως οι εξελίξεις είχαν τρέξει αρκετά.

Περιθώρια ελιγμών της ελληνική πλευράς μετά τη σύμπραξη Λαγκάρντ- Σόιμπλε υπάρχουν, αν και η ελληνική πλευρά, δυσκολεύεται να «συνθηκολογήσει» σε μια πρόταση που θα ακυρώνει το σχέδιό της για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο κ. Τσίπρας, στις δημόσιες δηλώσεις του από το Eurogroup της 22ης Μαίου έως και σήμερα, έχει εμφανώς μετατοπίσει επανειλημμένως τον ελληνικό στόχο, πότε επιμένοντας πως δεν υπαναχωρεί από το δίκαιο αίτημα της κυβέρνησης για ρύθμιση του χρέους και πότε υποβαθμίζοντάς το.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα λοιπόν θα ήταν μια καλή ευκαιρία να διασαφηνιστεί εάν πράγματι η ελληνική πλευρά θα στείλει στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να πεί «όχι» σε πρόταση που δεν θα εξασφαλίζει ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση και θα οδηγήσει το θέμα σε Σύνοδο Κορυφής. Κι αυτό ακριβώς αποφάσισε να κάνει…

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναλυτικά:

«εάν δεν υπάρξει λύση για το χρέος, δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν»

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε αναλυτικά για την πορεία του κυβερνητικού έργου, τις μεγάλες στρατηγικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις για την αναπτυξιακή στρατηγική, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, τη Συνταγματική μεταρρύθμιση, καθώς και την εν εξελίξει διαπραγμάτευση για την απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Η ΠΓ κατέληξε στα εξής :

1. Τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία που δημοσίευσε πριν λίγες μέρες η ΕΛΣΤΑΤ αποτελούν δείγμα αλλαγής σελίδας για τη χώρα και κινούνται στον αντίποδα της καταστροφολογίας που συντηρούν η αντιπολίτευση και τα συστημικά ΜΜΕ.
Ταυτόχρονα η αύξηση των θέσεων απασχόλησης κατά 220.000 κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , με ενίσχυση μάλιστα των θέσεων πλήρους απασχόλησης αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα ακόμη κίνητρο για εντατικοποίηση των προσπαθειών μας, ώστε να υπηρετηθούν οι στόχοι για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια.

2. Η ευκαιρία που δημιουργείται από το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας για οριστική υπέρβαση της κρίσης, δεν πρέπει να χαθεί.
Με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν και θα ολοκληρώσει και τυπικά εντός των επόμενων ημερών το σύνολο των προαπαιτούμενων δράσεων, τώρα είναι η σειρά των δανειστών μας να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις.
Αποτελεί ηθική και νομική τους υποχρέωση να δρομολογήσουν τις αναγκαίες αποφάσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για εμπέδωση της σταθερότητας, δυναμική και μη αντιστρέψιμη ανάκαμψη και για έξοδο στις αγορές, το συντομότερο δυνατό, με βιώσιμούς όρους για τη χώρα μας.

3. Οι πρόσφατες δηλώσεις από την πλευρά της Διοίκησης του ΔΝΤ που επιχειρούν να προεξοφλήσουν την μετάθεση των αποφάσεων, τόσο για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, όσο και για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν συνιστούν θετική συνεισφορά στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας έντιμης και κοινά αποδεκτής λύσης.
Γίνεται για μια ακόμα φορά φανερό, ότι το ΔΝΤ, όσο κι αν θέλει να πείσει για το αντίθετο, απαιτεί μόνο την υλοποίηση «μεταρρυθμίσεων» λιτότητας, ενώ υποχωρεί άτακτα κάθε φορά που έρχεται η στιγμή να συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους.
Πρόκειται για μια θέση που αν διατηρηθεί ως το τέλος, θα επιφέρει άλλο ένα καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία του.

4.Ανεξάρτητα από τη στάση του ΔΝΤ, η ώρα των αποφάσεων έχει έρθει για την Ευρώπη.
Η Ελλάδα έχει τηρήσει πλήρως τα συμφωνηθέντα και το ίδιο περιμένει να κάνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Μια διέξοδος καθαρής λύσης για το χρέος που θα το καθιστά βιώσιμο με βάση τις αναλύσεις όλων των θεσμών, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ, δεν θα αποτελεί νίκη ελληνική, αλλά νίκη ευρωπαϊκή.
Οι εταίροι μας πρέπει αυτό να το κατανοήσουν και ιδιαίτερα η Γερμανική πλευρά, από την οποία αναμένουμε αντί για κλιμάκωση αντιπαράθεσης, με διαρροές και λεκτικές προκλήσεις, να συμβάλει εποικοδομητικά για μια λύση οριστικής υπέρβασης της ελληνικής κρίσης.

5. Στηρίζουμε τις προσπάθειες και τη στρατηγική της κυβέρνησης για μια καθαρή λύση για το χρέος που θα αποκαθιστά το συντομότερο δυνατό την πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος.
Ταυτόχρονα, επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι στο βαθμό που το ΔΝΤ αναβάλλει την απόφασή του για συμμετοχή και χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος και εν τέλει δεν αποφασίσει τη συμμετοχή του, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα εφαρμόσει το μίγμα πολιτικής που το Ταμείο απαίτησε κατά την τελευταία διαπραγμάτευση.

6. Καλούμε όλους τους Έλληνες πολίτες να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, αλλά και όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να τοποθετηθούν με σαφήνεια για τη ρύθμιση του χρέους, όπως και για την ευθύνη των εταίρων μας να εκπληρώσουν το χρέος τους απέναντι στην Ελλάδα.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κίνησε την… ιστορία

Όλα ξεκίνησαν από μια συνέντευξη. Αυτή που παραχώρησε στην εφημερίδα Handelsblatt η Κριστίν Λαγκάρντ και ιδιαίτερα στο σημείο που απαντά στο ερώτημα εάν το Ταμείο μπορεί να αποδεχθεί πρόταση που προβλέπει την καταρχήν συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο όχι με χρηματοδοτικό ρόλο.

«Έχουμε εξηγήσει επανειλημμένως ότι στην ιδανική περίπτωση ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα θα έπρεπε να στηρίζεται σε δυο πυλώνες. Ο πρώτος είναι οι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες αποφάσισε μεν το ελληνικό κοινοβούλιο αλλά θα πρέπει να υλοποιηθούν ακόμη. Ο άλλος είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σε αυτό δεν συμφωνούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους. Υπολογίζουμε τη βιωσιμότητα του χρέους βάσει του τι είναι ρεαλιστικό για την ελληνική οικονομία.
Σε αυτό λαμβάνουμε υπόψη τις έως τώρα οικονομικές τάσεις, τις προβλέψεις, και της Κομισιόν, αλλά και τις δικές μας εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία».
Σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, το ΔΝΤ θεωρεί αναγκαία την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Αυτό δεν σημαίνει κούρεμα του χρέους, αλλά μια εκτεταμένη παράταση της διάρκειας (των δανείων) και της αποπληρωμής των τόκων», όπως σπεύδει να διευκρινίσει. «Αυτή είναι η προτίμησή μας και προκειμένου τα μέτρα αυτό να είναι αξιόπιστα για τους επενδυτές και τις αγορές, η προτίμησή μας αυτή θα πρέπει να εκφραστεί τώρα.
Οι πιστωτές δεν πρέπει να υλοποιήσουν την ελάφρυνση του χρέους πριν το τέλος του προγράμματος, ωστόσο (η ελάφρυνση) θα πρέπει να εκφραστεί τώρα με σαφήνεια προκειμένου να σηματοδοτήσει μια στροφή και να πουν οι αγορές: ‘Το επίπεδο του χρέους αυτής της χώρας είναι βιώσιμο, συνεπώς μπορούμε να επενδύσουμε. Μπορούμε να αγοράσουμε ομόλογα και να βάλουμε χρήματα στη χώρα».

Συμμετοχή χωρίς χρήματα

Είναι όμως οι Ευρωπαίοι έτοιμοι να στείλουν ήδη σήμερα το σαφές αυτό μήνυμα; «Εάν οι πιστωτές της Ελλάδας δεν είναι ακόμη έτοιμοι να αποδεχθούν τις εκτιμήσεις μας, εάν χρειάζονται περισσότερο χρόνο, τότε μπορεί να τους δοθεί περισσότερος χρόνος. Μπορεί λοιπόν να υπάρξει ένα πρόγραμμα όπου η εκταμίευση χρημάτων θα γίνει μόνον όταν οι πιστωτές σκιαγραφήσουν με σαφήνεια τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».
Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν και με άλλες χώρες όπου υπήρχαν παρόμοιες συνθήκες και υπό αυτή την έννοια δεν πρόκειται για μια λύση ειδικά για την Ελλάδα, «δεν ανακαλύπτουμε μια λύση α λα Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά λέει.
Κληθείσα να απαντήσει εάν πρόκειται για ένα bail-out για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, η Κρ. Λαγκάρντ απαντά: «Όχι, σε καμία περίπτωση. Είναι μια δυνατότητα συμφωνίας. Οι Ευρωπαίοι την συζήτησαν στη συνάντησή τους στις 22 Μαΐου».

Οι προβλέψεις της Citi

Το ΔΝΤ προσφέρει διέξοδο από το… αδιέξοδο του ελληνικού προγράμματος, σημειώνει η Citi σε νέο της σημείωμα, προσθέτοντας πως το Ταμείο προτείνει μία συμφωνία: Θα παραμείνει στο πρόγραμμα, όπως θέλει η Γερμανία, αλλά δεν θα προβεί σε εκταμιεύσεις μέχρι τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους να διευκρινιστούν από τους πιστωτές της Ε.Ε.

Όπως επισημαίνει η Citi, ο συμβιβασμός αυτός θα επιτρέψει στο Eurogroup να εγκρίνει την επόμενη δόση προς την Ελλάδα στις 15 Ιουνίου. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με αναφορές στα ελληνικά ΜΜΕ, η ελληνική κυβέρνηση θα αποδεχθεί μόνο μια ολοκληρωμένη συμφωνία στις 15 Ιουνίου, η οποία θα επιτρέψει την πρόσβαση στις αγορές βραχυπρόθεσμα και, εάν δεν συμφωνηθεί, το ζήτημα θα μεταφερθεί στους ηγέτες της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής της 22ης-23ης Ιουνίου.
Όπως σχολιάζει η αμερικανική τράπεζα, η προσφορά του ΔΝΤ, εάν ισχύσει, πιθανότατα θα ξεκλειδώσει το αδιέξοδο στην επόμενη εκταμίευση διάσωσης, αλλά θα αφήσει την ίδια έλλειψη σαφήνειας σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους και, συνεπώς, σχετικά με την πιθανή ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ.

Αυτό, όπως σημειώνει, θα μειώσει τις πιθανότητες επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 και θα αυξήσει την πιθανότητα ενός νέου προγράμματος διάσωσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης