Σε τροχιά ανόδου βρίσκεται σήμερα το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης, εν μέσω μεγάλης προσφοράς κρατικών ομολόγων από κυβερνήσεις. Παρόλα αυτά οι ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο και τον αντίκτυπο, που αυτός θα έχει στις αγορές, περιορίζουν έως έναν βαθμό την πτώση των τιμών και την άνοδο των αποδόσεων.

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, φτάνοντας σύμφωνα με το Reuters ενδοσυνεδρικά έως και το 4,24%, με το spread έναντι των γερμανικών να διευρύνεται στις 366 μονάδες βάσης. Στις 12:55 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με το Bloomberg, κινείται στο 4,17%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ιταλία παραμένει επίσης στο στόχαστρο των επενδυτών μία ημέρα μετά τη δήλωση του ηγέτη της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, ότι «το ευρώ δεν είναι μη αναστρέψιμο» και ότι ο ίδιος είναι ανοιχτός στη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού, εφόσον δεν συμμετέχει σε αυτή το Δημοκρατικό Κόμμα.

Η απόδοση του ιταλικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας αυξάνεται κατά 2 μονάδες βάσης στο 2,012% και το spread της έναντι του γερμανικού είναι κοντά στις 140 μονάδες βάσης.

Αν και η απόδοση του ισπανικού ομολόγου αντίστοιχης διάρκειας παρουσιάζει επίσης οριακή άνοδο, το spread ιταλικών- ισπανικών ομολόγων έχει ανοίξει στις 61 μονάδες βάσης, τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και επτά εβδομάδες. Γίνεται έτσι φανερή η υποαπόδοση των ιταλικών ομολόγων έναντι των άλλων μεγάλων οικονομιών του Νότου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αποδόσεις των περισσότερων ομολόγων της περιφέρειας, αλλά και της Γαλλίας κινούνται σήμερα ανοδικά ενόψει μεγάλων δημοπρασιών.

Η Γαλλία ετοιμάζεται να αντλήσει 7,5 δισ. ευρώ από την έκδοση ομολόγων μεγάλης διάρκειας και επιπλέον 1,75 δισ. ευρώ από την έκδοση εντόκων γραμματίων. Η Ισπανία έχει προγραμματίσει έκδοση χρέους ύψους 5,5 δισ. ευρώ.

Από την άλλη τα γερμανικά ομόλογα εξακολουθούν να λειτουργούν ως ασφαλές καταφύγιο. Η απόδοση του δεκαετούς κινείται σήμερα στο 0,58%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης