Πτωτικά κινήθηκαν την Πέμπτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου για τέταρτη συναπτή συνεδρίαση, ωστόσο σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο κινήθηκαν ήπια ανοδικά.

Οι ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας επανήλθαν στην επιφάνεια λόγω των αδύναμων στοιχείων για την εργοστασιακή δραστηριότητα στην Κίνα, καθώς και λόγω του ρεπορτάζ του Bloomberg, το οποίο, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, σημείωσε ότι Κινέζοι αξιωματούχοι διατηρούν ισχυρές αμφιβολίες για το κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί συνολική συμφωνία μακράς πνοής με τις ΗΠΑ για το εμπόριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 38 σεντς ή 0,6%, κλείνοντας στα 60,23 δολάρια το βαρέλι – στο χαμηλότερο κλείσιμό του από τις 22 Οκτωβρίου. Σε μηνιαία βάση, ωστόσο, το brent σημείωσε άνοδο της τάξεως του 0,9%.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 88 σεντς ή 1,6%, στα 54,18 δολ. το βαρέλι.

Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμό του από τις 22 Οκτωβρίου. Σε μηνιαία βάση, το WTI σημείωσε ήπια άνοδο της τάξεως του 0,2% για τον Οκτώβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε σημείωμά του, ο Robert Yawger, διευθυντής του κλάδου ενέργειας της Mizuho Securities, απέδωσε την αδυναμία των διεθνών τιμών του πετρελαίου σε απαισιοδοξία για την πορεία των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Κίνας στο πεδίο του εμπορίου.

Την Τετάρτη, η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ ανακοίνωσε αύξηση των αποθεμάτων αργού, μεγαλύτερη του αναμενομένου από τους αναλυτές, γεγονός που οδήγησε σε περαιτέρω συμπίεση των τιμών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης