Η αμερικανική οικονομία έκλεισε το 2018 με υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης αν και επιβράδυνε αισθητά από το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,6% το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, σε προσαρμοσμένα βάση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.  Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν την ανάπτυξη στο 2,2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γ΄ τρίμηνο του 2018 το αμερικανικό ΑΕΠ είχε αναπτυχθεί κατά 3,4%, ενώ το β΄ τρίμηνο κατά 4,2%. Ο ρυθμός της οικονομικής δραστηριότητας επιβράδυνε καθώς οι καταναλωτές μετρίασαν τις δαπάνες τους και η αγορά κατοικίας συνέχισε να αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Για το 2018 συνολικά η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,9%, ρυθμό που είχε εμφανίσει τελευταίο φορά το 2015.

Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,8% το δ΄ τρίμηνο, επιβραδύνοντας από το 3,5% του προηγούμενου τριμήνου, ενώ οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου σκαρφάλωσαν στο 6,2% από 2,5% το γ΄ τρίμηνο. Ωστόσο, οι επενδύσεις σε κατοικίες υποχώρησαν κατά 3,5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,6% το δ΄ τρίμηνο μετά από πτώση 4,9% το γ΄ τρίμηνο, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 2,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2018.

Οι πληθωριστικές πιέσεις παρέμειναν αδύναμες το τελευταίο τρίμηνο. Ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκε κατά 1,5% το δ΄ τρίμηνο, ενώ οι δομικές τιμές, που δεν περιλαμβάνουν τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκαν 1,7%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης