Άνοδο κατέγραψαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας και άλλων αγαθών και υπηρεσιών, σε μια ένδειξη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ίσως εμφανίζουν σταθεροποίηση μετά από μια περίοδο αδυναμίας.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο κατά 0,3% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση κατέγραψε άνοδο 1,8%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άνοδος ήταν ευθυγραμμισμένη με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τους ευμετάβλητους τομείς της ενέργειας και των τροφίμων, σημείωσε επίσης άνοδο 0,3% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, υψηλότερη των εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για αύξηση 0,2%, ενώ σε σύγκριση με τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους ενισχύθηκε κατά 2,2%.

Οι τιμές της ενέργειας ενισχύθηκαν κατά 1,3% τον Ιούλιο, καλύπτοντας εν μέρει την πτώση του προηγούμενου μήνα, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές των υπηρεσιών, όπως στη στέγαση, τις μεταφορές, και την υγειονομική περίθαλψη, ενώ οι τιμές των τροφίμων παρέμειναν σταθερές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υψηλότερες τιμές καταναλωτή αποδυνάμωσαν τους μισθούς.

Σύμφωνα με τα προσαρμοσμένα στοιχεία, οι μέσες ωριαίες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα υποχώρησαν κατά 0,1% τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2018, ωστόσο, οι μισθοί ενισχύθηκαν κατά 1,3%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης