Η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) αναμένεται σήμερα να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, αλλά ίσως μειώσει τον αριθμό των αυξήσεων που προσδοκά για την επόμενη χρονιά και ίσως προαναγγείλει ότι θα τερματιστεί νωρίτερα η νομισματική σύσφιγξη λόγω της αστάθειας της χρηματοπιστωτικής αγοράς και των αυξανόμενων φόβων για ύφεση.

Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της στις 21.00 ώρα Ελλάδας μετά το πέρας της τελευταίας για εφέτος διήμερης συνεδρίασης για την πολιτική της. Στη συνέχεια είναι προγραμματισμένο να δώσει συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας (κατά 25 μονάδες βάσης) σε ένα εύρος μεταξύ 2,25% και 2,50%. Θα είναι η τέταρτη για εφέτος αύξηση επιτοκίων και η ένατη από τότε που η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε τον σημερινό κύκλο σύσφιγξης τον Δεκέμβριο του 2015.

Μια αύξηση επιτοκίων σήμερα θα μπορούσε να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Λευκού Οίκου. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει κατ’ επανάληψη ασκήσει δριμεία κριτική στη Fed για την αύξηση των επιτοκίων εφέτος, λέγοντας ότι υπονομεύει τις προσπάθειές του να τονώσει την οικονομία. Χθες, ο Τραμπ προειδοποίησε τους αξιωματούχους της Fed να μην «κάνουν ακόμη ένα λάθος».

Με την τιμή του πετρελαίου να υποχωρεί, την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη και την Κίνα να επιβραδύνεται και τη στήριξη στην οικονομία από το πακέτο μείωσης φόρων της κυβέρνησης του Τραμπ να αναμένεται να εξασθενίσει, οι αξιωματούχοι της Fed φαίνονται έτοιμοι να υπαναχωρήσουν από την προηγούμενη άποψή τους ότι η οικονομία θα μπορούσε να αντέξει ακόμη τρεις αυξήσεις επιτοκίων τον επόμενο χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι νέες οικονομικές προβλέψεις της Fed που θα δημοσιοποιηθούν παράλληλα με τη ανακοίνωση πολιτικής ίσως αφήσουν να εννοηθεί ότι είναι πιθανότερο να υπάρξουν ακόμη δύο αυξήσεις επιτοκίων, δήλωσαν οικονομολόγοι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης