Σε υψηλό δύο ετών εκτοξεύτηκε η τιμή της βενζίνης, καθώς οι πρωτοφανείς πλημμύρες του τυφώνα Χάρβεϊ ανάγκασαν πολλά διυλιστήρια να κλείσουν κατά μήκος της Ακτής του Κόλπου, μειώνοντας κατά περίπου 15% την δυναμικότητα διύλισης, ενώ αναμένονται περαιτέρω διακοπές στην παραγωγή.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο βενζίνης παραδόσεως Σεπτεμβρίου σημειώνει άλμα 6,8% στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ το πιο ενεργό συμβόλαιο βενζίνης παραδόσεως Οκτωβρίου ενισχύεται κατά 4.2% στα 1,6057 δολάρια το γαλόνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, οι ειδικοί προειδοποιούν για μεγαλύτερες διακοπές στην παραγωγή, περιλαμβανομένου και του δεύτερου μεγαλύτερου διυλιστηρίου στις ΗΠΑ, αυτό της Exxon Mobil στο Χιούστον. Επίσης, η εκτιμώμενη πορεία του Χάρβεϊ περιλαμβάνει εάν ακόμα μεγαλύτερο διυλιστήριο στο Port Arthur του Τέξας, το οποίο παράγει 600.000 βαρέλια καυσίμου την ημέρα.

Οι ενεργειακές εταιρείες αποτιμούν ακόμη το μέγεθος της καταστροφής από το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα που έχει πλέον υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα.

«Μπορεί να χρειαστούν λίγες ημέρες για να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πόσες ημέρες θα παραμείνουν κλειστά τα διυλιστήρια», σχολίασε ο Ric Spooner, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της CMC Markets, ενώ πρόσθεσε πως θα έχουμε έντονες διακυμάνσεις στην τιμή της βενζίνης βραχυπρόθεσμα καθώς οι επενδυτές θα εστιάσουν στο μέγεθος της καταστροφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή ακόμα και μήνες για να αντικατασταθεί ο ηλεκτρικός εξοπλισμός που καταστράφηκε από τις πλημμύρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Τέξας που επλήγη από τον τυφώνα συνιστά το 30% της συνολικής δυναμικότητα; διύλισης των ΗΠΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης