Ο Λευκός Οίκος διέψευσε επίσημα την Τρίτη δημοσιεύματα κατά τα οποία η αμερικανική κυβέρνηση απέρριψε το να διεξαχθούν προπαρασκευαστικές συναντήσεις με δύο Κινέζους απεσταλμένους στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του πεδίου για την έλευση του Λίου Χε, του επικεφαλής διαπραγματευτή της Κίνας για εμπορικά ζητήματα, στα τέλη του μηνός.

«Με όλο τον σεβασμό, οι πληροφορίες αυτές δεν είναι αληθείς», δήλωσε ο Λάρι Κάντλοου, σύμβουλος της αμερικανικής προεδρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν υπήρξε «καμία ακύρωση, ουδεμία, μηδέν!», επέμεινε ο Κάντλοου, ένας από τους κυριότερους συμβούλους του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά το εμπόριο, διαψεύδοντας τις πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου CNBC και της εφημερίδας «Financial Times».

Σύμφωνα με τα δύο ΜΜΕ, τα οποία επικαλέστηκαν ανώνυμες πηγές ενημερωμένες για τις συνομιλίες, η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα με σκοπό να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει ο μεγιστάνας στο Πεκίνο δεν σημειώνουν αρκετή πρόοδο ως προς το ακανθώδες ζήτημα των εξαναγκαστικών μεταφορών τεχνολογίας που η Ουάσινγκτον ερίζει πως επιβάλλονται στις ξένες επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην κινεζική αγορά ή διατηρούν σχέσεις με κινεζικές εταιρείες.

Κατά το δημοσίευμα των FT, η άποψη της κυβέρνησης Τραμπ είναι πως η πρόοδος είναι επίσης ανεπαρκής όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που αξιώνει η Ουάσινγκτον να προωθηθούν ώστε να εξισορροπηθεί η διμερής εμπορική σχέση, που ο ένοικος του Λευκού Οίκου κρίνει πως είναι σήμερα υπερβολικά άνιση σε όφελος του Πεκίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος αποδέχθηκε να τεθεί σε ισχύ μια ανακωχή στην επιβολή επιπρόσθετων τιμωρητικών δασμών που άρχισαν να επιβάλλονται την άνοιξη, έπειτα από μια συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ την 1η Δεκεμβρίου στο Μπουένος Άιρες.

Η τρίμηνη παύση θεωρητικά θα επιτρέψει στα δύο μέρη να διαπραγματευθούν μια συμφωνία προκειμένου να μειωθεί το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών των ΗΠΑ με την Κίνα, που προκαλεί την οργή του Τραμπ, αλλά και για να τερματιστούν οι πρακτικές που οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν «κακόπιστες», όπως οι εξαναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας ή η καταπάτηση των πατεντών και της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Τα δημοσιεύματα, που προκάλεσαν αναταραχή στην αμερικανική χρηματαγορά και στις αγορές παραγώγων του αγροτοβιομηχανικού τομέα, αφήνουν να πλανάται ένας άνεμος απαισιοδοξίας για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας πριν από την παρέλευση της προθεσμίας, στις 2α Μαρτίου.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας Λίου Χε αναμένεται πάντα να μεταβεί στην Ουάσινγκτον την 30ή και την 31η Ιανουαρίου για συναντήσεις με τους αμερικανούς διαπραγματευτές, διαβεβαίωσε ο Κάντλοου.

Ο Τραμπ απειλεί να αυξήσει από το 10% στο 25% τους δασμούς που επιβάλλονται σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων εάν δεν κλειστεί διμερής συμφωνία ως την 1η Μαρτίου.
Πηγές: ΑΠΕ, AFP, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης