Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν αρχίσει να περιγράφουν τις κατ’ αρχήν δεσμεύσεις για τα πιο δύσκολα ζητήματα της διαμάχης τους για το εμπόριο, κάνοντας την πιο σημαντική πρόοδο έως τώρα για τον τερματισμό του επτάμηνου εμπορικού πολέμου, σύμφωνα με πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν προχωρήσει στην αμοιβαία επιβολή δασμών σε προϊόντα αξίας εκατοντάδων δισ. δολαρίων, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, στρεβλώνοντας τις εφοδιαστικές αλυσίδες και αποδιαρθρώνοντας τη μεταποίηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των δύο χωρών θα έχουν συζητήσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον, απέχοντας από τα αιτήματα της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για διαρθρωτικές αλλαγές στην κινεζική οικονομία.

Η ευρεία περιγραφή, όμως, μίας δυνητικής συμφωνίας, αρχίζει να προκύπτει από τις συζητήσεις, είπαν οι πηγές, καθώς οι δύο πλευρές πιέζουν για την επίτευξη μίας συμφωνίας έως την 1η Μαρτίου, όταν τελειώνει η ανακωχή των 90 ημερών που είχαν συμφωνήσει ο Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, κατά τη συνάντησή τους στην Αργεντινή στα τέλη του 2018.

Οι διαπραγματευτές συντάσσουν έξι μνημόνια κατανόησης σε αντίστοιχα διαρθρωτικά ζητήματα: την αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας και την κλοπή στον κυβερνοχώρο, τα πνευματικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες, το νόμισμα, τη γεωργία και τα μη δασμολογικά εμπόδια στο εμπόριο, σύμφωνα με τις δύο πηγές. Κατά τις συναντήσεις που είχαν Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι την περασμένη εβδομάδα στο Πεκίνο, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν κείμενα και εργάσθηκαν για την περιγραφή των υποχρεώσεων σε κείμενο, δήλωσε η μία πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδικασία ήταν μία πραγματική εμπορική διαπραγμάτευση, πρόσθεσε, σε βαθμό που στο τέλος της εβδομάδας οι συμμετέχοντες σκέφθηκαν να παραμείνουν στο Πεκίνο για να συνεχίσουν τη δουλειά, αλλά τελικά συμφώνησαν να αφήσουν μερικές ημέρες και να ξανασυναντηθούν στην Ουάσιγκτον.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Γκάο Φενγκ αρνήθηκε σήμερα να κάνει σχόλιο για τα μνημόνια κατανόησης. Τα μνημόνια καλύπτουν τα πιο σύνθετα ζητήματα που επηρεάζουν την εμπορική σχέση των δύο χωρών και αποσκοπούν, από την οπτική των ΗΠΑ, να σταματήσουν τις πρακτικές που οδήγησαν τον Τραμπ στην επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα.

Μία πηγή προειδοποίησε ότι οι συζητήσεις θα μπορούσαν να μην έχουν επιτυχή κατάληξη, αλλά πρόσθεσε ότι η εργασία για τα μνημόνια αποτελεί σημαντικό βήμα για να υπογράψει η Κίνα τις γενικές αρχές και τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε βασικά θέματα. Αρκετές κινεζικές κυβερνητικές πηγές είπαν στο Reuters ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν βασικά στον περιορισμό των εμπορικών ανισορροπιών, αλλά υπάρχουν ακόμη κάποιες διαφορές στις αμοιβαίες «βασικές απαιτήσεις», που επιδιώκουν να τις μειώσουν.

«Μπορεί να λεχθεί ότι είμαστε τώρα στη φάση του σπριντ και ότι και οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες εργάζονται για την επίτευξη μίας συμφωνίας εντός της προθεσμίας, αλλά κάποια προβλήματα είναι ακόμη αρκετά πολύπλοκα για να λυθούν» δήλωσε ένας Κινέζος αξιωματούχος με γνώση της κατάστασης.

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει το Πεκίνο ότι εξαναγκάζει αμερικανικές εταιρείες που έχουν δραστηριότητα στην Κίνα να μοιράζονται την τεχνολογία τους με τοπικούς συνεργάτες τους και να τους διαβιβάζουν απόρρητα πνευματικά δικαιώματα. Η Κίνα αρνείται ότι εμπλέκεται σε τέτοιες πρακτικές.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έχουν επίσης ενστάσεις για τα μη δασμολογικά εμπόδια στην Κίνα – όπως βιομηχανικές επιδοτήσεις, ρυθμίσεις, διαδικασίες αδειοδότησης επιχειρήσεων, ελέγχους των προδιαγραφών των προϊόντων και άλλες πρακτικές – που ισχυρίζονται ότι κρατούν τα αμερικανικά προϊόντα εκτός της Κίνας ή ότι δίνουν αθέμιτο πλεονέκτημα σε εγχώριες εταιρείες.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στήβεν Μνούτσιν έχει πιέσει την Κίνα να ανοίξει τις αγορές χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της σε περισσότερες ξένες εταιρείες, περιλαμβανομένων των δύο μεγάλων εταιριών πιστωτικών καρτών – Visa και Mastercard – που περίμεναν επί χρόνια να τηρήσει η Κίνα τις δεσμεύσεις της για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας εκεί.

Όσον αφορά στο νόμισμα, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει την Κίνα να μην υποτιμήσει το γιουάν για να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μετά τη σημαντική εξασθένιση του έναντι του δολαρίου πέρυσι, εξουδετερώνοντας έτσι εν μέρει τους δασμούς του Τραμπ.

Οι δύο πλευρές συζητούν έναν μηχανισμό για την εφαρμογή της συμφωνίας. Το Reuters ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι οι ΗΠΑ πιέζουν για τακτικούς ελέγχους αναφορικά με την πρόοδο της Κίνας στις μεταρρυθμίσεις στο εμπόριο, για τις οποίες θα έχει δεσμευθεί, και ότι θα μπορούσαν να επαναφέρουν τους δασμούς, αν θεωρήσουν ότι το Πεκίνο έχει παραβιάσει τη συμφωνία.

Οι δύο πλευρές εξετάζουν επίσης έναν κατάλογο 10 τρόπων, με τους οποίους η Κίνα θα μπορούσε να μειώσει το πλεόνασμα που έχει στο εμπορικό ισοζύγιο με τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων με την αγορά αγροτικών προϊόντων, ενέργειας και ημιαγωγών, σύμφωνα με δύο άλλες πηγές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης