Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Federal Reserve ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε σειρά αλλαγών στην πολιτική της, ανοίγοντας τον δρόμο σε μια νέα και πιο ευέλικτη πολιτική που δεν θα περιλαμβάνει απαραίτητα την προληπτική αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις στις τιμές, όπως έκανε στο παρελθόν.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ αποκάλυψε τις αλλαγές αυτές στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της κεντρικής τράπεζας στο Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμινγκ, το οποίο φέτος πραγματοποιείται χωρίς τη φυσική παρουσία των συνέδρων, μέσω τηλεδιάσκεψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρακτικός αντίκτυπος των αλλαγών αυτών είναι ότι μπορεί να χρειαστεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, πριν η Fed αρχίσει να εξετάζει την αύξηση των επιτοκίων, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

Ειδικότερα, ο Πάουελ ανέφερε ότι οι αλλαγές στην στρατηγική της τράπεζας αντανακλούν τα διδάγματα που η κεντρική τράπεζα πήρε τα τελευταία χρόνια για το πώς ο πληθωρισμός δεν αυξάνεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παρά την υποχώρηση της ανεργίας ακόμα και κοντά σε ιστορικά χαμηλά.

“Αντανακλά την άποψη μας ότι μία ισχυρή αγορά εργασίας μπορεί να διατηρηθεί, χωρίς να προκαλέσει ένα ξέσπασμα του πληθωρισμού”, ανέφερε ο Πάουελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης