Η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το δ΄ τρίμηνο του 2017 ήταν ισχυρότερη απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, όπως έδειξαν τα αναθεωρημένα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,9% σε ετήσια βάση το δ΄ τρίμηνο, προσαρμοσμένο για εποχικές διακυμάνσεις και τον πληθωρισμό, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προηγούμενη μέτρηση του υπουργείου τοποθετούσε την ανάπτυξη στο 2,5% το δ΄ τρίμηνο. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για άνοδο 2,7%.

Το γ΄ τρίμηνο η αμερικανική οικονομία είχε αναπτυχθεί κατά 3,2%, ενώ το β΄ τρίμηνο κατά 3,1%.

Τα τελευταία στοιχεία είναι ανοδικά αναθεωρημένα όσον αφορά τις καταναλωτικές δαπάνες. Ειδικότερα, οι δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 4,0% το δ΄ τρίμηνο έναντι της προηγούμενης μέτρησης για άνοδο 3,8%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιχειρηματικές επενδύσεις παρέμειναν ισχυρές το δ΄ τρίμηνο. Ειδικότερα, οι επενδύσεις αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 6,8%. Την ίδια στιγμή οι κυβερνητικές δαπάνες σημείωσαν άνοδο 3,0%.

Τα κέρδη μετά από φόρους των αμερικανικών επιχειρήσεων υποχώρησαν 9,6% από το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση σημείωσαν πτώση 6,0%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης