Κατά 266.000 αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ το Νοέμβριο ενώ και το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε σε χαμηλό 50 ετών, στο 3,5%, αποδεικνύοντας ότι η αμερικανική οικονομία αντιστέκεται της ύφεσης παγκοσμίως.

Οι θέσεις εργασίας έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 205.000 τον μήνα κατά τους τρεις τελευταίους μήνες μέχρι το Νοέμβριο. Το 2018 η μέση μηνιαία αύξηση των θέσεων εργασίας ανερχόταν στις 223.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι προσλήψεις ήταν υψηλές στον τομέα της υγείας, των εστιατορίων και των θέσεων εργασίας στον τομέα των μεταφορών.

Ο υψηλότερος ρυθμός προσλήψεων θα μπορούσε να τονώσει την ευρύτερη αμερικανική οικονομία, η οποία αναπτύσσεται ακόμη πλην όμως με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι πέρυσι.

Οι οικονομολόγοι στη Wall Street ανέμεναν αύξηση των νέων θέσεων εργασίας κατά 187.000 το Νοέμβριο και το ποσοστό της ανεργίας στο 3,6% και ετήσιο ρυθμό αύξησης των μισθών 3%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η ιδιαίτερα χαμηλή ανεργία δεν έχει μεταφραστεί σε επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των μισθών. Η μέση αύξηση των ωριαίων αμοιβών διαμορφώθηκε στα 7 σεντς το Νοέμβριο, στα 28,29 δολάρια.

Οι μισθοί αυξήθηκαν 3,1% σε σχέση με πέρυσι, χαμηλότερα από το +3,4% του Φεβρουαρίου.

Οι μισθοί δεν αυξάνονται ταχύτερα εξαιτίας –μεταξύ άλλων- της χλιαρής ανάπτυξης της παραγωγικότητας και της συνταξιοδότησης των baby boomers με υψηλές αμοιβές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης