Οι επενδυτικές δαπάνες στην ελληνική μεταποιητική βιομηχανία αναμένεται να αυξηθούν κατά 31,5% το 2019, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις των επιχειρήσεων για το νέο έτος στην έρευνα του ΙΟΒΕ για τις επενδύσεις στη Βιομηχανία.

Η τάση δεν είναι ίδια σε όλους τους μεταποιητικούς κλάδους, ωστόσο είναι ανοδική στους περισσότερους εξ’ αυτών, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μεγάλη ένταση της ανόδου σε ορισμένους από τους κλάδους καθόρισε και τη συνολική τάση. Αύξηση επενδύσεων το 2019 αναμένεται στα Τρόφιμα– Ποτά – Καπνός κατά 36,3%, στα Μη Μεταλλικά Ορυκτά (12,5%), στον Μηχανολογικό εξοπλισμό κατά 29% και στα Μεταλλικά προϊόντα, κατά 16,7%.

Από την άλλη πλευρά, στα Χημικά προβλέφθηκε μείωση της δαπάνης (-8,4%), όπως και στη Βασική μεταλλουργία (-34%).

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων των επιχειρήσεων, οι επενδυτικές δαπάνες στο σύνολο της μεταποιητικής βιομηχανίας αυξήθηκαν κατά 27,3% στη διάρκεια του 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ΕΕ και την Ευρωζώνη οι προσδοκίες για το 2019 είναι και πάλι θετικές και περίπου στα ίδια επίπεδα με τις πρόσφατες για το 2018. Στο σύνολό τους οι επενδυτικές δαπάνες στη βιομηχανία προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 6,1% στην ΕΕ και 7,2% στην Ευρωζώνη.

Οι προβλέψεις ήταν θετικές για την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών.
Ωστόσο, οι επενδυτικές δαπάνες προβλέπεται να υποχωρήσουν σε 7 χώρες, ήτοι στην Ολλανδία, τη Λετονία, τη Σουηδία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης