Η τιμή χονδρικής φορτίου βάσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο κατά 7,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με ανάλυση του ΙΟΒΕ για τη βιομηχανία.

Με βάση τα στοιχεία, τον Σεπτέμβριο, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα (136,8 €/MWh) ήταν σε παρόμοια επίπεδα με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές αγορές και 59% υψηλότερη από την τιμή συστήματος NordPool η οποία διαμορφώθηκε σε 86,0 €/MWh (προκύπτει από το σύνολο των ενεργειακών αγορών της Νορβηγίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Δανίας, Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη πλευρά, το δεύτερο τρίμηνο του 2021, η μέση τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ελλάδα ήταν 25% χαμηλότερη σε σχέση με τη μέση spot τιμή στις αγορές Ολλανδίας και Γερμανίας.
Βελτίωση προσδοκιών

Παράλληλα, το ίδρυμα διαπιστώνει βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 112,9 μονάδες τον Οκτώβριο από 106,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο

Επίσης, Συνεχίστηκε η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής 0,7% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο. Σημαντική άνοδος 9,1% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι ηπιότερης αύξησης 4,2% στην ΕΕ27.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη, υπήρξε σημαντική άνοδος των εξαγωγών βιομηχανίας 24,6% τον Αύγουστο (y-o-y) και αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα €2,6 δισεκ. από €1,8 δισεκ. ένα χρόνο πριν.

Από εκεί και πέρα, συνεχίστηκε η αύξηση στα ναύλα των πλοίων χύδην φορτίου και του δείκτη εμπορευματοκιβωτίων και τον Οκτώβριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης