Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε καλό δρόμο να κυριαρχήσουν στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου μέχρι το 2025, καθώς η χώρα έχει λάβει σημαντική ώθηση από την απροσδόκητη «έκρηξη» παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου, που αναμένεται να συνεχίσει να πιέζει πτωτικά τις τιμές του πετρελαίου μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Ο IEA στην ετήσια έκθεσή του αναφέρει ότι η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί στα 8 εκατ. βαρέλια τη μέρα από το 2010 έως το 2025, γεγονός που θα σηματοδοτήσει “τη μεγαλύτερη περίοδο αύξησης της παραγωγής πετρελαίου από μία μόνο χώρα στην ιστορία των αγορών πετρελαίου”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αξιοσημείωτη ικανότητα να ξεκλειδώσει νέους οικονομικά αποδοτικούς πόρους ωθεί την παραγωγή τόσο του πετρελαίου όσο και του φυσικού αερίου των Ηνωμένων Πολιτειών σε επίπεδο 50% υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα έχει καταφέρει ποτέ» σύμφωνα με τον ΙΕΑ.

Η ταχεία αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στια ΗΠΑ έχει χαρακτηριστεί σε μεγάλο βαθμό ως η αιτία πίσω από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου από το καλοκαίρι του 2014. Το αργό πετρέλαιο υποχώρησε από τα 100 δολ. το βαρέλι στα 20 δολ., αλλά έχει ανακάμψει ελαφρώς στα 56,64 δολ. το βαρέλι.

Σε απάντηση της κατάρρευσης των τιμών, ο OPEC και μια ομάδα χωρών με επικεφαλής τη Ρωσία συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή μέχρι τουλάχιστον το τέλος Μαρτίου 2018 και η συμφωνία αναμένεται να επεκταθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης