Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για την πορεία της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2018, αν και προειδοποίησε ότι «οι ενδείξεις προστατευτισμού από τις ΗΠΑ απειλούν την εν λόγω πρόβλεψη».

Η υπηρεσία προειδοποιεί ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου «αυξάνει την πιθανότητα» για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή εκτιμά ότι η επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου θα έχει «ισχυρές επιπτώσεις» στη ζήτηση του πετρελαίου.

Στην τελευταία έκθεσή της για την αγορά που κυκλοφόρησε σήμερα, η IEA αναφέρει ότι η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τα 99,3 εκατ. βαρέλια το 2018.

Η τελευταία πρόβλεψη της υπηρεσίας είναι ανοδικά αναθεωρημένη κατά 90.000 βαρέλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αύξηση αναμένεται να προέλθει κυρίως από την ισχυρή ζήτηση στις ανεπτυγμένες οικονομίες, μεταξύ των οποίων η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, ανέφερε η υπηρεσία.

Στην πλευρά της προσφοράς, η υπηρεσία εκτιμά ότι η αύξηση της παραγωγής θα προέλθει από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ. Όπως σημειώνει στην έκθεσή της, η προσφορά εκτός ΟΠΕΚ αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2018, με 1,5 εκατ. να προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Τον προηγούμενο μήνα, η αμερικανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 135.000 βαρέλια την ημέρα, σημειώνοντας νέο ρεκόρ στα 10,2 εκατ. βαρέλια, καθώς η σχιστολιθική βιομηχανία συνεχίζει να αυξάνει την παραγωγή της, όπως σημειώνει η IEA.

Η υπηρεσία έχει εκτιμήσει ότι οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν τη Ρωσία στην παραγωγή, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση έως το 2023.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης