Τα αναθεωρημένα ιαπωνικά στοιχεία επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως στο α΄ τρίμηνο του 2019, υπογραμμίζοντας τις ενδείξεις της εξασθένησης εν τω μέσω εμπορικού πολέμου.

Η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε 2,2% στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγουμένου έτους, μετά την ανάπτυξη κατά 1,6% στους τρεις προηγούμενους μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ποσοστό ήταν ελαφρώς υψηλότερο από τον ετήσιο ρυθμό αύξησης 2,1%  που ήταν η εκτίμηση της κυβέρνησης τον προηγούμενο μήνα, χάρη σε μια ανοδική αναθεώρηση των εταιρικών επενδύσεων.

Τα στοιχεία έδειξαν πως οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αντί του αρχικού ποσοστού συρρίκνωσης κατά 0,3%.

Ωστόσο, τα αναθεωρημένα στοιχεία παραμένουν και πάλι χαμηλότερα από την τριμηνιαία άνοδο 2,7% στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά τα στοιχεία εμφανίζουν ανησυχητικές ενδείξεις για το μελλοντικό momentum εν τω μέσω των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, των δύο μεγαλύτερων εταίρων της Ιαπωνίας.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι εισαγωγές υποχώρησαν περισσότερο από τις εξαγωγές στο α΄ τρίμηνο, υπογραμμίζοντας τις αυξημένες πιέσεις ανά την οικονομία, καθώς οι καταναλωτές διστάζουν να ξοδέψουν.

«Δεν έχουμε δει ακόμη τα στοιχεία να αποτυπώνουν την πρόσφατη ενίσχυση των εντάσεων στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας» επεσήμανε η οικονομολόγος της Daiwa Securities, Mari Iwashita.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης