Οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Απρίλιο, παρόλο που οι καταναλωτές αντιμετώπιζαν τον ταχύτερο πληθωρισμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

Ο όγκος των αγαθών που πωλήθηκαν σε καταστήματα (φυσικά και ηλεκτρονικά) σημείωσε άνοδο 1,4%, μετά από πτώση 1,2% τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Στατιστική Υπηρεσία, τη στιγμή που οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση 0,3%. Οι πωλήσεις εκτός των καυσίμων αυτοκινήτων αυξήθηκαν επίσης 1,4%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αύξηση οφείλεται στις δαπάνες για αλκοόλ, ζαχαροπλαστεία και καπνό στα σούπερ μάρκετ, καθώς και στις υψηλότερες πωλήσεις ρούχων στο Διαδίκτυο. Οι πωλήσεις καυσίμων αυξήθηκαν επίσης μετά το άλμα-ρεκόρ των τιμών που οδήγησε σε απότομη πτώση τον προηγούμενο μήνα.

Τα στοιχεία, όπως σημειώνει το Bloomberg, καλύπτουν έναν μήνα όπου ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 9%, το υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1980, καθώς εκατομμύρια Βρετανοί αντιμετώπισαν μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν και οι φόροι μισθοδοσίας.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης