Η Ουγγαρία απάντησε με θυμό σήμερα αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε περικοπή των αναπτυξιακών κεφαλαίων προς χώρες που θεωρείται ότι έχουν υπονομεύσει το κράτος δικαίου, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα υποκύψει σε “εκβιασμό”.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε τα σχέδια προτείνοντας χθες έναν κοινό προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-27, μια κίνηση που μπορεί να κοστίσει στην Ουγγαρία και την Πολωνία, δύο από τους μεγαλύτερους καθαρούς αποδέκτες ευρωπαϊκής βοήθειας ύψους εκατομμυρίων ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κεφάλαια βοήθησαν σημαντικά στην αύξηση των επενδύσεων στην Ουγγαρία κατά τα περασμένα χρόνια, συμβάλλοντας στην αύξηση της ανάπτυξης στο 4% το 2017, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και μια τριετία.

Η Επιτροπή δεν διευκρίνισε πόση από τη χρηματοδότηση μπορεί να κινδυνεύει. Ανέφερε πως οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν θα είναι αναλογικά με την απειλή που οι ενέργειες μιας χώρας δημιουργούν για το κράτος δικαίου.

«Υπάρχουν σε ισχύ συνθήκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ορίζουν σαφώς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των κρατών μελών της ΕΕ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν συμφωνούμε με οποιαδήποτε πρόταση θα προσέφερε τη δυνατότητα εκβιασμού οποιουδήποτε σε σχέση με την καταβολή κεφαλαίων της ΕΕ τα οποία πρέπει να δοθούν σε χώρες βάσει των συνθηκών», δήλωσε.

Η Επιτροπή έχει κατηγορήσει τη δεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν ότι υπονομεύει την ανεξαρτησία των δικαστηρίων της Ουγγαρίας και περιορίζει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Η Ευρωπαϊκη Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης ερευνά επίσης προγράμματα που διαχειρίζεται μια εταιρεία που ελεγχόταν άλλοτε από τον γαμπρό του Ορμπάν.

Επικριτές υποστηρίζουν πως επί προεδρίας Ορμπάν η Ουγγαρία έχει καθοδική πορεία στις παγκόσμιες ταξινομήσεις με κριτήριο τη διαφθορά.

Ο Ορμπάν επανεξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία τον περασμένο μήνα. Στις εκλογές είχε κυριαρχήσει το σφόδρα αντιμεταναστευτικό πρόγραμμά του.

Ο Σιγιάρτο, ο οποίος θα παραμείνει υπουργός Εξωτερικών του Ορμπάν στη νέα κυβέρνηση, απέρριψε την άποψη ότι τα κεφάλαια της ΕΕ είναι “ανθρωπιστική βοήθεια” που παρέχεται στην Κεντρική Ευρώπη. Δεν πρέπει να εισαχθούν υποκειμενικά κριτήρια στο πώς αποδεσμεύονται τα κεφάλαια αυτά, τόνισε.

«Ανοίξαμε τις αγορές μας και δυτικοευρωπαϊκές εταιρείες έβαλαν στην τσέπη τεράστια κέρδη στις κεντροευρωπαϊκές αγορές», δήλωσε.

«Δεν πρόκειται για μονόδρομο στον οποίο αυτοί στη Δύση είναι οι καλοί και μας δίνουν κάποια κεφάλαια της ΕΕ.
Πρόκειται για δρόμο δύο κατευθύνσεων και όλοι πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις τους», τόνισε.

Παίρνοντας το μέρος της Γαλλίας, ο Σιγιάρτο πρόσθεσε πως η Ουγγαρία θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε μείωση αγροτικών επιδοτήσεων που θα μπορούσε να πλήξει τον αγροτικό τομέα της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης