Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι η Βρετανία το 2019 βρίσκεται αντιμέτωπη με την ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων 10 ετών, αποδίδοντας την πρόβλεψη αυτή στην αυξανόμενη αβεβαιότητα για το Brexit και την παγκόσμια επιβράδυνση, αλλά διατήρησε το μήνυμά της ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν εάν επιτευχθεί μια συμφωνία για το Brexit.

Ενώ άλλες κεντρικές τράπεζες λένε ότι θα καθυστερήσουν την αύξηση του κόστους δανεισμού, η Τράπεζα της Αγγλίας επανέλαβε ότι επίκεινται σταδιακές και συγκρατημένες αυξήσεις επιτοκίων για την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αρκεί να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία σε 50 ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η οικονομική ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε στα τέλη του 2018 και φαίνεται να έχει αποδυναμωθεί περαιτέρω στις αρχές του 2019», ανακοίνωσαν οι αξιωματούχοι της Τράπεζας, μετά την ομόφωνη απόφασή τους να διατηρήσουν τα επιτόκια σταθερά στο 0,75%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters.

«Αυτή η επιβράδυνση αντανακλά κυρίως την ασθενέστερη δραστηριότητα στο εξωτερικό και τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από τις αβεβαιότητες για το Brexit στο εσωτερικό της χώρας».

Η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου αλλά η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένει περισσότερες υποχωρήσεις από το μπλοκ σε μια προσπάθεια να στηρίξει το σχέδιό της το διαιρεμένο Συντηρητικό Κόμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ήδη ανακοινώσει ότι το χειρότερο σενάριο για το Brexit, χωρίς μια συμφωνία για μια μεταβατική περίοδο και ξαφνική απώλεια της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στη Βρετανία, θα μπορούσε να πλήξει την οικονομία περισσότερο απ’ ό,τι η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε σήμερα σημαντικά επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη στο 1,2% σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση για 1,7%, που ανακοίνωσε τον Νοέμβριο.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποβάθμιση προβλέψεων από την περίοδο αμέσως μετά το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit και θέτει τη Βρετανία σε πορεία προς τον ασθενέστερο ρυθμό ανάπτυξης στα 10 χρόνια μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Για το 2020, η πρόβλεψη για τον συνολικό ρυθμό ανάπτυξης αναθεωρήθηκε πτωτικά στο 1,5% από το 1,7% προηγουμένως, πριν ανακάμψει στον υψηλότερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις ρυθμό του 1,9% το 2021.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης