Απαγόρευση του short-selling μετοχών τουρκικών εταιρειών επέβαλαν οι τουρκικές χρηματιστηριακές αρχές σε έξι διεθνείς τραπεζικούς κολοσσούς, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, σε μια κίνηση που μοιάζει να αντιφάσκει με τη χαλάρωση σχετικών περιορισμών από το τουρκικό κράτος το τελευταίο διάστημα.

Η απαγόρευση αφορά τις Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Merrill Lynch, Barclays, Credit Suisse και Wood και έχει διάρκεια τριών μηνών, όπως ανακοίνωσε το Borsa Istanbul.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση γίνεται μία εβδομάδα μετά την άρση, από πλευράς της ρυθμιστικής αρχής κεφαλαιαγορών της Τουρκίας, της απαγόρευσης short-selling των μετοχών εισηγμένων υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 30 Ιουνίου, σε μια χαλάρωση των περιορισμών που είχαν τεθεί τον Οκτώβριο του 2019, με στόχο να προστατεύσουν την αγορά από φαινόμενα ακραίας μεταβλητότητας.

Τον Ιούνιο, η MSCI Inc. είχε εκδώσει προειδοποίηση ότι πιθανόν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για ανακατάταξη-υποβάθμιση του MSCI Turkey Index σε καθεστώς «παραμεθόριας» αγοράς (frontier-market) ή σε ειδικό καθεστώς εντός των επόμενων μηνών σε περίπτωση που «η ήδη επιδεινούμενη κατάσταση της προσβασιμότητας της τουρκικής χρηματιστηριακής αγοράς επιδεινωθεί περαιτέρω».

Επενδυτές σημειώνουν ότι η κίνηση θα οδηγήσει σε σημαντική εκροή κεφαλαίων από τις μετοχές τουρκικών εταιρειών και σε σοβαρή ζημία στη φήμη του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, σημειώνει το Bloomberg.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τουρκικές αρχές έχουν ήδη «κάψει» τις γέφυρές τους με τους ξένους επενδυτές μειώνοντας δραστικά την πρόσβασή τους στο τοπικό νόμισμα και δυσκολεύοντας σημαντικά το trading τουρκικών assets.

Νωρίτερα εντός του έτους, η τουρκική ρυθμιστική αρχή για το τραπεζικό σύστημα απαγόρευσε για ένα διάστημα στις Citigroup, BNP Paribas και UBS να προχωρούν σε trading της τουρκικής λίρας.

Το ποσοστό των ξένων επενδυτών στην αγορά ομολόγων σε τουρκική λίρα έχει περιοριστεί έτσι σε λιγότερο από 5%. Εξάλλου, 4,4 δισ. δολ. ξένων κεφαλαίων έχουν αποσυρθεί από την τουρκική χρηματιστηριακή αγορά, στη μεγαλύτερη επενδυτική «έξοδο» από το 2015.

Ο Borsa Istanbul 100 Index σημείωνε άνοδο 1,4% με την έναρξη της συνεδρίασης τη Δευτέρα. Κύμα αγορών από Τούρκους επενδυτές οδήγησε σε άνοδό του άνω του 10% τον Ιούνιο, η οποία ήταν η μεγαλύτερη στον κόσμο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης