Πληθώρα συναντήσεων με παράγοντες της Wall Street πραγματοποίησε ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Ιώαννης Μουρμούρας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην μητρόπολη του καπιταλισμού, τη Νέα Υόρκη.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 28.09.2018, και μετά από πρόσκληση του διακεκριμένου Stern Schοol of Βusiness του New York University έλαβε χώρα η βιβλιοπαρουσίαση της δεύτερης έκδοσης του τελευταίου του βιβλίου με τίτλο “Speeches on Monetary Policy and Global Capital Markets 2015-2018” ενώπιον ακροατηρίου, στο οποίο συμμετείχαν παγκoσμίου φήμης καθηγητές από τα πανεπιστήμια NYU, Columbia, Yale και Princeton, διεθνείς τραπεζίτες και ανώτατοι θεσμικοί παράγοντες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το βιβλίο, καθώς και για τον συγγραφέα, μίλησαν ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρώην Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και νυν Πρόεδρος της Goldman Sachs, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, Καθηγητής του LSE και του NYU, Lord Mervyn King, ο βραβευμένος με Nobel Οικονομικών Επιστημών, Καθηγητής Robert Engle, καθώς και οι συνάδελφοί του Καθηγητές στο ΝΥU Stern School of Business, Matthew Richardson και Lawrence White.

Τη Δευτέρα 01.10.2018, ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας ήταν ο προσκεκλημένος ομιλητής σε γεύμα στρογγυλής τραπέζης στο διάσημο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης, το οποίο διοργανώθηκε από το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Market News International (MNI) και στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι διεθνών επενδυτικών οίκων, τραπεζίτες και επιχειρηματίες. Στην ομιλία του με θέμα “Post-MoU Greece: Challenges and Prospects” παρουσίασε τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδος, καθώς και τις θετικές προοπτικές της μεταμνημονιακής ελληνικής οικονομίας και τις προκλήσεις για τις εγχώριες τράπεζες. Ο υποδιοικητής τόνισε ότι κεντρικός στόχος της οικονομικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων σε investment grade, η οποία είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για μια βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να συνεχιστούν οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις με τους εταίρους μας και να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων από την αλλοδαπή μέσα και από τη δραστική μείωση των συντελεστών φορολόγησης των εταιρικών κερδών.

Την επόμενη ημέρα, Τρίτη 02.10.2018, ο κ. Μουρμούρας έκανε την εναρκτήρια ομιλία στο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο της ισπανικής τράπεζας BBVA με θέμα “ECB Τapering and how the market will adapt to the Post-PSPP World: From QE to QT”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, ο υποδιοικητής είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με σημαντικούς παράγοντες της ελληνικής ομογένειας, καθώς επίσης και με το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, κ. Κωνσταντίνο Κούτρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης