Ολοκληρώνεται η διαδικασία έκδοσης του νέου 5ετούς ομολόγου, καθώς πριν από λίγο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά βιβλία προσφορών και απομένουν τα αμερικανικά.

Σήμερα το μεσημέρι κλείνει το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου, γεγονός που θα σημάνει την έξοδο της χώρας μας στις αγορές, για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια. Στόχος είναι το επιτόκιο δανεισμού να κυμανθεί κάτω από τα επίπεδα του 2014, δηλαδή κάτω από 4,95%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα το μεσημέρι κλείνει το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου, γεγονός που θα σημάνει την έξοδο της χώρας μας στις αγορέςΠρος το παρόν, πάντως, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν επιτόκιο δανεισμού άνω του 4% με τον πήχη να τίθεται στα όρια κάτω του 4,25% – σίγουρα πολλαπλάσιο του 1,2% με το οποίο δανείζεται η Ελλάδα.

Λίγα λεπτά πριν από τις 11.00, το Reuters, επικαλούμενο τραπεζικούς κύκλους, με έκτακτο τηλεγράφημά του ενημέρωνε πως το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,875%.

Νεότερη εκτίμηση στις 12.00 από οικονομικούς κύκλους έκανε λόγο για επιτόκιο 4,75%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Oι προσφορές για το ομόλογο, κατά πληροφορίες, έχουν ξεπεράσει τα 6 δις, ενώ ποσό προσφορών άνω των 4 δισ. ευρώ αφορά σε νέο χρήμα.

Στις 16.00 έκλεισε το βιβλίο προσφορών.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η Ελλάδα πέτυχε να αντλήσει 3 δισ. ευρώ από την έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου με την απόδοσή του να ορίζεται στο 4,625%.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, για το ελληνικό πενταετές ομόλογο υποβλήθηκαν προσφορές που ξεπέρασαν τα 7 δισεκατομμύρια. Η προσφορά υπερκαλύφθηκε από τη ζήτηση και το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 4,325% και η απόδοση στο 4,65%.

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι οι προσφορές ξεπέρασαν τα 6,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής αναλυτής για την Ευρώπη της Eurasia, Mujtaba Rahman, εκτίμησε πως η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει τώρα σε μια «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο, όταν «θα λήξει το επόμενο έτος… Αυτό θα είναι το πρώτο σκέλος αυτής της στρατηγικής – να δοκιμάσει την όρεξη της αγοράς, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσει ταμειακό μαξιλάρι πριν από το επόμενο έτος».

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως για την έκδοση του 5ετούς ομολόγου επιλέχθηκαν οι τράπεζες BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank και HSBC.

Σχετικά με τους κατόχους των ομολόγων που λήγουν το 2019 (τα οποία είχαν εκδοθεί με επιτόκιο 4,75%), προσκλήθηκαν να τα ανταλλάξουν προς το 102,6% της ονομαστικής τους αξίας με ωρίμανση το 2022.

«Η επιστροφή του ασώτου»

Την ίδια ώρα, τα γερμανικά Μέσα σχολιάζουν με αιχμηρό τρόπο την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Το περιοδικό «Spiegel» τονίζει: «Επιστροφή του προβληματικού παιδιού: Η Ελλάδα θέλει να αντλήσει και πάλι χρήματα από διεθνείς επενδυτές. Πρόκειται για μια δοκιμή για το εάν η Αθήνα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος μπορεί να σταθεί και πάλι μόνη της στα πόδια της».

Η «Süddeutsche Zeitung» αναφέρει: «Περίπου έναν χρόνο πριν από την ολοκλήρωση του τρίτου πακέτου διάσωσης, η Ελλάδα τολμά να επιστρέψει στις αγορές. Έπειτα από μια διακοπή τριών ετών, η ταλαιπωρημένη χώρα θέλει να εκδώσει και πάλι ένα ομόλογο πενταετούς διάρκειας, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση στην Αθήνα. Για τον λόγο αυτόν επιφόρτισε έξι τράπεζες, οι οποίες δραστηριοποιούνται διεθνώς, Deutsche Bank, BNP Paribas, Bank of America Merrill Lynch, Citigroup, Goldman Sachs και HSBC.

»Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια δανεισμού της χώρας από το 2014, όταν η Ελλάδα άντλησε χρήματα δύο φορές από τις αγορές, πριν αντιμετωπίσει και πάλι οικονομικά προβλήματα».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης