Η ρωσική κρατική εταιρία Rosatom παρείχε διαβεβαιώσεις στην Βουδαπέστη ότι παραμένει σε θέση να κατασκευάσει τα προγραμματισμένα νέα τμήματα του πυρηνικού σταθμού στο Πακς, δήλωσε σήμερα ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σιάρτο σύμφωνα με το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι φινλανδική κοινοπραξία Fennovoima είχε ανακοινώσει την Δευτέρα ότι διέκοψε τη δική της σύμβαση με την Rosatom για την κατασκευή μονάδας πυρηνικής ενέργειας στη Φινλανδία, επικαλούμενη καθυστερήσεις και αυξημένους κινδύνους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της, η Ουγγαρία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο και έχει δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξει την πρόταση της ΕΕ για εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αργού, δεν έχει δώσει κάποια ένδειξη ότι πρόκειται να εγκαταλείψει το έργο του πυρηνικού σταθμού με τη Rosatom, παρόλο που έχει καθυστερήσει για χρόνια.

Μετά από συνάντηση που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Rosatom στην Κωνσταντινούπολη, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σιάρτο ανέφερε σε δήλωσή ότι η προγραμματισμένη κατασκευή των δύο νέων τμημάτων στο Πακς εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα της Ουγγαρίας.

Ο Σιάρτο είπε ακόμα ότι η Ουγγρική Αρχή Ατομικής Ενέργειας εξετάζει τα αιτήματα για άδειες που υπέβαλε η Rosatom και μόλις εγκριθούν το έργο θα μπορούσε να εισέλθει στην επόμενη φάση του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ουγγαρία θέλει να επεκτείνει τον ρωσικής κατασκευής πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Πακς (χωρητικότητας 2 γιγαβάτ) με δύο ρωσικής κατασκευής αντιδραστήρες VVER, χωρητικότητας 1,2 γιγαβάτ ο καθένας.

Το έργο, που ανατέθηκε το 2014 χωρίς διαγωνισμό στη Rosatom, αναφέρεται συχνά ως ένδειξη των στενών δεσμών μεταξύ του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως επισημαίνει το Reuters, το έργο έχει βρεθεί αντιμέτωπο με σοβαρές καθυστερήσεις.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η πυρηνική ενέργεια δεν υπόκειται σε κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης