Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και πρώην υπουργός Οικονομικών (2000-2011) Αλεξέι Κουντρίν, σε άρθρο του στην εφημερίδα RBK με θέμα την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ρωσική οικονομική οικονομία να περιέλθει σε κατάσταση ύφεσης στην περίπτωση που επιβληθούν στη Ρωσία ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις.

Η ρωσική κεντρική τράπεζα, στην πρόσφατη έκθεση της για την χρηματοπιστωτική πολιτική, περιγράφει ένα παρακινδυνευμένο σενάριο ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας. Κατά την άποψη της κεντρικής τράπεζας, σε περίπτωση που διευρυνθούν οι κυρώσεις και επιδεινωθούν οι εξωγενείς παράγοντες, η Ρωσία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με την ύφεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κεντρική τράπεζα θεωρεί ότι οι προϋποθέσεις για να επιδεινωθούν οι εξωγενείς παράγοντες είναι η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και ο περιορισμός του όγκου του διεθνούς εμπορίου.

«Θα συμφωνήσω με την κεντρική τράπεζα στο ότι η ενίσχυση των κυρώσεων μπορεί να αποτελέσει την αιτία για μια νέα ύφεση στην Ρωσία.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η διευθέτηση των πολιτικών κινδύνων θα πρέπει να είναι προσωρινά η κυρία προτεραιότητα για να αποτραπεί μια κρίση στην χώρα» δήλωσε ο Κουντρίν, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία είναι καλύτερα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει νέες διεθνείς χρηματοπιστωτικές κρίσεις , απ’ ότι πριν δέκα χρόνια. Ωστόσο σε περίπτωση νέων κρίσεων, οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης στην Ρωσία είναι αμφίβολο αν θα υπερβούν του παγκόσμιους ρυθμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ρωσική οικονομία βίωσε την τελευταία της ύφεση την περίοδο 2014-2016, όταν οι ρυθμοί ανάπτυξης μειώνονταν επί επτά κατά σειρά τρίμηνα. Στο διάστημα Ιανουαρίου –Ιουλίου 2018, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης