Η Ρωσία δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον στην κατάταξη των ξένων κρατών που διακρατούν σημαντικό μέρος των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Τον Μάιο, η Μόσχα διακρατούσε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου αξίας 14,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατά συνέπεια δεν συμπεριελήφθη στον κατάλογο των 33 μεγαλύτερων κατόχων του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ, τον οποίο δίνει στη δημοσιότητα ανά τακτά χρονικά διαστήματα το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Απρίλιο, η Ρωσική Ομοσπονδία βρισκόταν σε αυτόν τον κατάλογο και φιγουράριζε στην 22η θέση, καθώς διακρατούσε αμερικανικά ομόλογα αξίας 48,7 δισ. δολαρίων.

Τον Μάρτιο, η Μόσχα βρισκόταν στη 16η θέση της κατάταξης αυτής, με αμερικανικά κρατικά ομόλογα αξίας 96,05 δις δολαρίων στα ταμεία της, ενώ από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του 2017 το ρωσικό κράτος διακρατούσε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου ύψους 100 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο δημοσιεύει τα δεδομένα αυτά με δύο μήνες καθυστέρηση κάθε φορά, δεν διευκρίνισε ποια θέση καταλαμβάνει πλέον η Ρωσία στην κατάταξη των κατόχων αμερικανικού δημόσιου χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς για τη μεγάλη μείωση των ρωσικών επενδύσεων στο αμερικανικό δημόσιο χρέος, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ περιορίστηκε να πει ότι «δεν σχολιάζει λεπτομέρειες για επενδυτές» και πρόσθεσε ότι η ζήτηση για τα αμερικανικά ομόλογα είναι «η υψηλότερη» στον κόσμο, ότι «παραμένει ισχυρή» και η Ουάσινγκτον διαθέτει «τη μεγαλύτερη» ρευστότητα» παγκοσμίως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης