Η Πορτογαλία αποφάσισε να εκδώσει ομόλογα σε κινεζικό γουάν, γνωστά ως ομόλογα «Panda», δηλαδή δάνεια σε γουάν, μεταδίδει το CNBC.

Η πώληση των ομολόγων τριετούς διάρκειας πραγματοποιείται με στόχο να εξασφαλιστούν 2 δισ. γουάν (περίπου 289 εκατ. δολάρια).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, τα εν λόγω ομόλογα Panda δεν θα είναι τα πρώτα στην Ε.Ε, καθώς η Πολωνία είχε εκδώσει αντίστοιχα κρατικά ομόλογα το 2016 και η Ουγγαρία το 2018. Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε στο CNBC ότι η έκδοση αποτελεί ένα «θετικό βήμα στη διαχείριση του εξωτερικού χρέους της Πορτογαλίας μεσοπρόθεσμα», ενώ παράλληλα θα της δώσει την ευκαιρία να επεκτείνει τη βάση των επενδυτών της.

Η Πορτογαλία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με το υψηλότερο επίπεδο κινεζικών επενδύσεων. Η χώρα εισήλθε σε πρόγραμμα διάσωσης μεταξύ 2011 και 2014 κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Μετά την κρίση χρέους, η πορτογαλική οικονομία επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με αποτέλεσμα οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας να είναι πλέον πιο αισιόδοξοι για τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη εβδομάδα, η Fitch μετέβαλε τις προοπτικές της για την Πορτογαλία από «σταθερές» σε «θετικές», ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για αναβάθμιση της χώρας αργότερα εντός του έτους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης