Οι δείκτες της Wall Street και το αμερικανικό δολάριο έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα με απώλειες, ενώ σε αρνητικά εδάφη κινήθηκαν τα περισσότερα risk assets διεθνώς, με τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια αλλά και το πετρέλαιο να σημειώνουν ράλι, μετά από μια εβδομάδα δράματος στην Ουάσινγκτον η οποία αύξησε τις αμφιβολίες για την ικανότητα του Προέδρου Donald Trump να εκπληρώσει τις υποσχέσεις υπέρ της ανάπτυξης, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση.

Μετά την ώθηση που δέχθηκαν οι αγορές μετά την απόλυση του Steve Bannon από τον Λευκό Οίκο, το δολάριο και οι αμερικανικές μετοχές έχασαν τη λάμψη τους, καθώς οι επενδυτές έμειναν επιφυλακτικοί μετά από μια εβδομάδα κατά την οποία το Trump αποξένωσε τους πιθανούς συμμάχους τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επενδυτές αμφισβήτησαν επίσης ότι η απόλυση Bannon – ενός συντηρητικού επιχειρηματία και ακτιβιστή των μέσων μαζικής ενημέρωσης – θα μπορέσει να ανοίξει το δρόμο για πολιτικές όπως η φορολογική μεταρρύθμιση.

Οι ανησυχίες των επενδυτών έγιναν βαθύτερες σχετικά με την ικανότητα του Trump να εφαρμόσει την φορολογική μεταρρύθμιση, αφού προκάλεσε αντιδράσεις στους Ρεπουμπλικανικούς συναδέλφους του, τους ηγέτες των επιχειρήσεων και τους υπερπόντιους συμμάχους μετά την αντίδρασή του στις διαμαρτυρίες στο Charlottesville της Βιρτζίνια.

Οι επενδυτές ταρακουνήθηκαν επίσης από την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη, με τις αγορές να εμβαθύνουν τις απώλειες μετά την είδηση της επίθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με πτώση άνω του 2% στις δύο τελευταίες εβδομάδες, ο S&P 500 σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες σε ένα τέτοιο διάστημα από τότε που ο Trump εκλέχτηκε στις 8 Νοεμβρίου του 2016.

Ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ σημείωσε απώλειες μετά την είδηση της απόλυσης Bannon, αλλά ανέκαμψε το απόγευμα περιορίζοντας την πτώση στο 0,25%, ενώ το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,36% στο 1,1765.

Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών και αρκετά νομίσματα της περιοχής, ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με νευρικότητα καθώς οι επενδυτές ταρακουνήθηκα από την πολιτική αναταραχή στις ΗΠΑ και το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βαρκελώνη, ωστόσο πολλά assets της περιοχής έκλεισαν την εβδομάδα στα θετικά.

Ο δείκτης MSCI της περιοχής σημείωσαν εβδομαδιαίο κέρδος 1,5% – το καλύτερο σε ένα μήνα. Οι μετοχές της Κίνας σημείωσαν από τα μεγαλύτερα κέρδη, με τον Shanghai Composite να κλείνει με κέρδη 2% στην καλύτερη εβδομάδα από τις αρχές Απριλίου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έχασε 0,73% από την είδηση του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Βαρκελώνη και ο παγκόσμιος δείκτης MSCI υποχώρησε 0,31%.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν ράλι καθώς το δολάριο υποχώρησε και εξέδρες εξόρυξης μειώθηκαν, τροφοδοτώντας μία ισχυρή άνοδο στην αγορά με το αργό πετρέλαιο στις ΗΠΑ να αυξάνεται 3,38% στα 48,68 δολ. το βαρέλι και το Brent στα 52,84 δολ. το βαρέλι σημειώνοντας αύξηση 3,55% την ημέρα.

ΠΗΓΗ: iForex

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης