Οι ιδιώτες μέτοχοι του αεροδρομίου της Μόσχας Σερεμέτιεβο ενδέχεται να πουλήσουν το 30% των μετοχών του αερολιμένα, με σκοπό να εξαγοράσουν αργότερα το 30,5% των κρατικών μετοχών, δήλωσε σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters o διευθύνων σύμβουλος και συνιδιοκτήτης του Σερεμέτιεβο Αλεξάντρ Πανομαρένκο, διευκρινίζοντας ότι ως αγοραστής αναζητείται ξένος επενδυτής.

Το αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ρωσίας και ένα από τα αεροδρόμια με την μεγαλύτερη κίνηση επιβατών της Ευρώπης μέσω του οποίου μετακινήθηκαν το προηγούμενο έτος 46 εκατομμύρια επιβάτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο όμιλος της οικογένειας Πανομαρένκο κατέχει το 65% των μετοχών μαζί με την οικογένεια του εταίρου του Αλεξάντρ Σκορομπαγκάτκο.

Επίσης το 34,78% του ομίλου Σερεμέτιεβο κατέχει o Αρκάντι Ρότενμπεργκ, ένας πρώην συναθλητής στο τζούντο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι εν λόγω εταίροι σχεδιάζουν να πουλήσουν σε πρώτη φάση το 10% του πακέτου των μετοχών για να δημιουργήσουν έναν νέο τερματικό σταθμό επιβατών, μια υπόγεια σήραγγα κάτω από τους διαδρόμους, ένα τερματικό εμπορευμάτων και ένα νέο σταθμό καυσίμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια επένδυση 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων δηλώνει ο Πανομαρένκο, που θα αφορά την επέκταση του αεροδρομίου, η οποία θα περιλαμβάνει δύο νέους τερματικούς σταθμούς επιβατών, ένα σιδηροδρομικό σταθμό και έναν νέο εμπορευματικό τερματικό σταθμό, μπορεί να επιφέρει αύξηση της κίνησης των επιβατών η οποία μπορεί να φθάσει τα 100 εκατομμύρια έως το 2026.

Το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου με 80 εκατομμύρια επιβάτες τον περασμένο χρόνο ήταν το αεροδρόμιο με την μεγαλύτερη κίνηση επιβατών της Ευρώπης.

«Είναι πιθανό να μην αποφασίσουμε να πουλήσουμε το 10% των μετοχών και να σκεφθούμε να πουλήσουμε το 30%» δήλωσε ο Πανομαρένκο, λέγοντας πουλώντας ένα μεγαλύτερο πακέτο μπορούμε να έχουμε μια υψηλότερη τιμή και να προκαλέσουμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον στους επενδυτές.

Ο ίδιος δεν ανέφερε ποια θα είναι η αξία του πακέτου, αλλά οι μέτοχοι σχεδίαζαν να πουλήσουν το πακέτο του 10% των μετοχών έναντι 400-500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Πανομαρένκο είπε ότι η τελική απόφαση για την πώληση θα ληφθεί ενδεχομένως εντός του έτους, και πως πρόθεση τους είναι να το πουλήσουν σ’ ένα στρατηγικό ή οικονομικό επενδυτή το πιθανότερο σε ξένο.

Ξένοι επενδυτές είναι ήδη μέτοχοι σε άλλα ρωσικά αεροδρόμια. Το αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης ανήκει σε μια επενδυτική κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχουν η γερμανική Fraport και η Qatar Investment Authority.

Η εταιρεία της Σινγκαπούρης Changi Airport κατέχει το 30% περιφερειακού αεροδρομίου που ανήκει στον όμιλο Basel Aero ο οποίος διαχειρίζεται τρία αεροδρόμια στη νότια Ρωσία και κατέχει το 33% του αεροδρομίου του Βλαδιβοστόκ στην ρωσική Άπω Ανατολή.

Η Qatar Airways βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αγορά του 25% του αεροδρομίου Βνούκοβο της Μόσχας.

Το «Σερεμέτιεβο» είναι η το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ρωσίας. Βασικός μέτοχος είναι η εταιρεία Sheremetyevo Holding, στην οποία ανήκει το 66% των μετοχών. Την εταιρεία Sheremetyevo Holding κατέχει κατά 100% η κυπριακή TPS Avia Holding.

Η TPS Avia Holding ανήκει κατά 66,22% στον όμιλο των οικογενειών Πανομαρένκο και Αλεξάντρ Σκορομπαγκάτκο και κατά 34,78% στον Αρκάντι Ρότεμπεργκ. Το 30,43% του αεροδρομίου «Σερεμέτιεβο» κατέχει ο κρατικός οργανισμός ακινήτων Rosimusestvo. Το μειοψηφικό πακέτο κατέχει η «Aeroflot» και η «BEM capital»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης