Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος
 

Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού μεθοδεύεται από την κυβέρνηση η παραγραφή των αδικημάτων σε βάρος 35 στελεχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και γνωστών επιχειρηματιών που δικάζονται για τα «επισφαλή δάνεια» που δόθηκαν από το πάλαι ποτέ κραταιό κρατικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση αφορά δάνεια που χορηγήθηκαν σε γνωστούς επιχειρηματίες χωρίς τις προβλεπόμενες εγγυήσεις.

Στο εδώλιο έχουν παραπεμφθεί συνολικά για τα κακουργήματα της απιστίας και απάτης συνολικά 35 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων οι πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης και Κλεάνθης Παπαδόπουλος, οι επιχειρηματίες Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Βίκτωρας Ρέστης, το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα και η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου.

Η δίκη ξεκίνησε μετ’ εμποδίων τον Ιανουάριο του 2019 και συνεχίζεται μετά από μία αλλαγή σύνθεσης και δύο νομοθετικές παρεμβάσεις που δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για τη σκοπιμότητά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη νομοθετική παρέμβαση έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τον νέο Ποινικό Κώδικα, που προβλέπει πως για τις υποθέσεις απάτης σε βάρος τραπεζικών ιδρυμάτων απαιτείται έγκληση και δεν διώκονται αυτεπάγγελτα.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, παρουσιάστηκε στο δικαστήριο εκπρόσωπος της εταιρείας PQH, που έχει διοριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος ως Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής για όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ο νομικός εκπρόσωπος του Ειδικού Εκκαθαριστή υπέβαλε δήλωση συνέχισης της δίωξης και η δίκη συνεχίστηκε κανονικά.

Μεθόδευση Νο 1: Ο νόμος που απαιτεί έγκληση

Όμως η νέα κυβέρνηση δημιούργησε νέα προσχώματα στην εκδίκαση της υπόθεσης.

Με νόμο της Νέας Δημοκρατίας στις 18-11-2019 (άρθρο 12 περ. 3 του N. 4637/2019 (ΦΕΚ A’ 180/18.11.2019), οι πράξεις της απιστίας που στρέφονται κατά τραπεζικών ιδρυμάτων δεν διώκονται αυτεπάγγελτα, αλλά μόνο κατ’ έγκληση.

Μάλιστα με το άρθρο 6 παρ. 2 του ίδιου νόμου χορηγήθηκε τετράμηνη προθεσμία για υποβολή της δήλωσης συνέχισης της δίωξης που έχει ασκηθεί αυτεπάγγελτα.

Η τετράμηνη προθεσμία έληγε στις 18 Μαρτίου 2020, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων και των ποινικών δικών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η υπόθεσης των δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Για να μην παραγραφεί σωρεία ποινικών υποθέσεων εν μέσω πανδημίας, εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση στις 13 Μαρτίου 2020, με την οποία αναστέλλονται όλες οι προθεσμίες μέχρι την ολοκλήρωση των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων, δηλαδή, βάσει των προαναφερθεισών ΚΥΑ, το νωρίτερο έως τις 27 Απριλίου 2020.

Μεθόδευση Νο 2: Η… εξαίρεση που οδηγεί στην… παραγραφή

Όμως με το τεσσαρακοστό έκτο άρθρο της ΠΝΠ της 13-4-2020 «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» (ΦΕΚ Α’ 84 /13-4-2020), η αναστολή της προθεσμίας για την υποβολή έγκλησης για απιστία σε βάρος των τραπεζικών ιδρυμάτων καταργήθηκε και μάλιστα αναδρομικά!

Στην παραπάνω διάταξη προβλέπεται ρητά:

«Η αναστολή των προθεσμιών που προβλέπεται στις κοινές αποφάσεις των υπουργών Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Δικαιοσύνης, που εκδόθηκαν κατόπιν εξουσιοδότησης του άρθρου 11 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α’ 76), δεν καταλαμβάνει την προθεσμία δηλώσεων επιθυμίας προόδου εκκρεμών ποινικών διαδικασιών, που είχαν ανοίξει χωρίς την υποβολή εγκλήσεως, με αντικείμενο πράξεις που διώκονταν αυτεπαγγέλτως, για τη δίωξη των οποίων απαιτείται έγκληση».

Η παραπάνω ΚΥΑ από 13-4-2020… φωτογραφίζει την περίπτωση της εκκρεμούσας δίκης για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για την οποία απαιτείται έγκληση και κατά… διαβολική σύμπτωση έληγε η προθεσμία στις 18-3-2020!

Μεθόδευση Νο3: Εκπρόθεσμη δήλωση συνέχισης δίκης από την PQH!

Μετά από αυτή την εξέλιξη και ενώ η PQH καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα δεν υπέβαλε εμπρόθεσμα τη δήλωση συνέχισης δίκης, την υπέβαλε στις 14-4-2020, μία ημέρα μετά την ΠΝΠ που δεν αναστέλλει την περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Με απλά λόγια; Αν ισχύει η… εξαίρεση που επέβαλε η κυβέρνηση και δεν είναι αντισυνταγματική (σ.σ. όπως καταγγέλλουν έγκριτοι νομικοί), τότε η υπόθεση έχει παραγραφεί, καθώς η εταιρεία που έχει ορίσει η Τράπεζα της Ελλάδας ως ειδικό διαχειριστή δεν κατέθεσε εμπρόθεσμα τη δήλωση συνέχισης της δίκης.

Δεν κατέθεσαν πληρεξούσιο!

Όμως δεν αρκέστηκαν στην εκπρόθεσμη δήλωση συνέχισης δίκης (σ.σ. με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου).

Όταν υπέβαλαν τη δήλωση συνέχισης της δίκης στην Εισαγγελική Αρχή Αθηνών, δεν υπήρχε πληρεξούσιο της εταιρείας PQH προς τους δικηγόρους που την κατέθεσαν.

Μια διαδικασία που γνωρίζει και ο τελευταίος… ασκούμενος δικηγόρος.

Με απλά λόγια: Αν δεν έχεις άδεια (πληρεξούσιο) από τον πελάτη σου (την εταιρεία PQH διορισμένη από την Τράπεζα της Ελλάδος στην προκειμένη περίπτωση), δεν μπορείς να καταθέσεις οτιδήποτε εκ μέρους του και φυσικά το… πληρεξούσιο να το έχεις καταθέσει στην αρμόδια δικαστική αρχή και όχι να το… κρατάς στο γραφείο σου.

Το αναφέρουμε δεικτικά, καθώς κάτι τέτοιο φαίνεται πως συνέβη στην περίπτωση της δίκης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Προχθές Τετάρτη, η πρόεδρος του δικαστηρίου προσήλθε στο δικαστήριο και ζήτησε από την πολιτική αγωγή, τους δικηγόρους της PQH, να καταθέσουν το πληρεξούσιο επαναλαμβάνοντας στο ακροατήριο τη δήλωση συνέχισης της δίκης.

Αυτό έγινε τελικά χθες, εν μέσω… θύελλας αντιδράσεων των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, οι οποίοι ζητούσαν να διακοπεί η δίκη, χωρίς να γίνει η δήλωση από την πολιτική αγωγή, λόγω της ΚΥΑ που αφορά την αναστολή όλων των ποινικών δικαστηρίων.

Ανάμεσα στους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων ήταν και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης, ο οποίος μάλιστα, απευθυνόμενος στην πρόεδρο του δικαστηρίου Σοφία Φραγκάκη, ανέφερε πως ο ίδιος έχει ψηφίσει στη Βουλή την αναστολή.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου δεν άκουσε τους συνηγόρους υπεράσπισης και έκανε δεκτή τη δήλωση συνέχισης της δίκης από τους δικηγόρους της εταιρείας PQH διακόπτοντας τη δίκη για τις 22 Ιουνίου.

Η παρέμβαση Φιλιππίδη στους δικηγόρους της PQH

Μετά τη λήξη της διαδικασίας, εκτυλίχθηκε ένα απίστευτο περιστατικό σε καφετέρια στην οδό Λουκάρεως, ακριβώς απέναντι από την αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.

Ο εκ των βασικών κατηγορουμένων τότε πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης απευθύνθηκε φωνάζοντας στους δικηγόρους της PHQ που υπέβαλαν δήλωση συνέχισης της δίκης.

Μπροστά σε άλλους δικηγόρους που έπιναν τον καφέ τους και διερχόμενους, εξαγριωμένος ανέφερε πως άδικα τον κατηγορούν. Και ακούστηκε να λέει:

«Το βούλευμα και η υπόθεση είναι για τα σκουπίδια. Μου καταστρέψατε τη ζωή με αυτά που κάνετε. Ό,τι έχω κάνει είναι σωστό».

Παρέμβαση του… Άδωνι στην… πρόεδρο της PQH;

Όμως δεν αρκέστηκε σε αυτά.

Προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και, απευθυνόμενος στους συνηγόρους που παρίστανται στο δικαστήριο εκπροσωπώντας τη διορισμένη από την Τράπεζα της Ελλάδος PQH, άφησε να εννοηθεί πως ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης απευθύνθηκε στη Χριστίνα Παπακωνσταντίνου (σ.σ. η οποία θεωρείται άνθρωπος του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα), που είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της PQH A.E.

Ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ενώ είχε υποσχεθεί, τι έγινε; Τι μεσολάβησε; Ο ίδιος ο Άδωνις πήρε τηλέφωνο να μη γίνει συνέχιση. Μου υποσχέθηκε. Τι έγινε μετά; Αυτή υποσχέθηκε ότι δεν θα γίνει δήλωση. Είπε πως το βούλευμα είναι για τα σκουπίδια. Και κοιμόμουν ήσυχος. Έμαθα ότι θα κάνετε δήλωση. Τι μεσολάβησε;».

Μάλιστα άφησε να εννοηθεί πως η γυναίκα απάντησε στον… Άδωνι πως έχουν δίκιο και πως άδικα τον κατηγορούν.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν επιβεβαιώνεται το τηλεφώνημα του Άδωνι (σ.σ. προφανώς Γεωργιάδη με βάση τα συμφραζόμενα) στην πρόεδρο της εκκαθαρίστριας εταιρείας, όπως ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος κ. Φιλιππίδης.

Πάντως, εκ του αποτελέσματος ανακύπτουν τρία στοιχεία:

Πρώτον, η κυβέρνηση με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εξαίρεσε την αναστολή από τις εκκρεμείς δίκες που απαιτείται έγκληση, άρα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Δεύτερον, η PQH υπέβαλε δήλωση εκπρόθεσμα, μετά τις 18-3-2020 και τη λήξη του τετραμήνου που προέβλεπε ο νόμος της Νέας Δημοκρατίας για τα αδικήματα της απιστίας σε βάρος τραπεζικών ιδρυμάτων.

Τρίτον, ακόμα και όταν υπεβλήθη η δήλωση, στις 14-4-2020, αυτό έγινε δίχως πληρεξούσιο, προκαλώντας την αντίδραση της προέδρου του δικαστηρίου, ζητώντας να γίνει αυτό χθες, κατόπιν εορτής και ενώ όλες αυτές οι μεθοδεύσεις ενδεχομένως οδηγήσουν σε παραγραφή της πολύκροτης υπόθεσης «θαλασσοδανείων» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε γνωστούς επιχειρηματίες…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης