Η Τουρκία πρέπει να μειώσει τα επιτόκια, αλλιώς το πρόβλημα με τον υψηλό πληθωρισμό θα συνεχιστεί, δήλωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους Ταγίπ Ερντογάν, συμπληρώνοντας ότι η υψηλή μεταβλητότητα των ισοτιμιών της τουρκικής λίρας το τελευταίο διάστημα είναι αποτέλεσμα επιθέσεων από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης.

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση νεολαίας εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών στην πρωτεύουσα Άγκυρα, ο Ερντογάν τόνισε ότι «οι τράπεζες παίζουν παιχνίδια με τη λίρα λίγο πριν τις κάλπες και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να συνετίσει τους κερδοσκόπους των αγορών».
Δεν κατονόμασε ωστόσο κάποιο τραπεζικό ίδρυμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανέφερε εξάλλου ότι το βασικό ζήτημα στην Τουρκία είναι τα υψηλά επιτόκια και ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται όταν μειωθούν τα τελευταία.

Οι πιέσεις που ασκούσε ο πρόεδρος της Τουρκίας στην κεντρική τράπεζα της χώρας του πριν τις προεδρικές εκλογές του Ιουλίου του 2018 για τα επιτόκια είχαν οδηγήσει τη λίρα σε ιστορικά χαμηλά, πριν τη σχετική ανάκαμψή της όταν οι αγορές εκτίμησαν ότι η κεντρική τράπεζα ανέκτησε σε μεγάλο βαθμό την ανεξαρτησία της στη διαμόρφωση νομισματικής πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης