Οι λαϊκιστές ηγέτες της Ιταλίας αψήφησαν τις προσπάθειες του υπουργού Οικονομικών τους να καθησυχάσει τους επενδυτές, επιμένοντας ότι οι ανάγκες των ψηφοφόρων πρέπει να είναι πριν από τους περιορισμούς στις δαπάνες που επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, ο προϋπολογισμός του επομένου έτους θα φέρει το έλλειμμα σε σχεδόν διπλάσιο ποσοστό και θα διαμορφωθεί κοντά στο όριο του 3% της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Matteo Salvini σε εκδήλωση την Κυριακή στη Βόρεια Ιταλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να «σεβαστεί όλα τα εμπόδια που θέτει η Κομισιόν, αλλά η ευημερία των Ιταλών πολιτών έρχεται πρώτα».

Τα δημοσιονομικά σχέδια της κυβέρνησης συνασπισμού ήταν στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών όλο το καλοκαίρι, με τις αποδόσεις των ομολόγων να οδηγούνται υψηλότερα ως απάντηση στις ακριβές προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης συνασπισμού.

Την Παρασκευή, η Fitch Ratings επικαλέστηκε τις ανησυχίες για τον προϋπολογισμό, καθώς υποβάθμισε το outlook για την ιταλική οικονομία σε «αρνητικό» από «σταθερό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ιταλικά ομόλογα σημείωσαν άνοδο σήμερα, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται 5 μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 3,19%, αποτυπώνοντας την ανακούφιση ότι η «ετυμηγορία» της Fitch δεν ήταν πιο σοβαρή.

Υπενθυμίζεται πως, όταν ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση, την 1η Ιουνίου, η απόδοση διαμορφωνόταν στο 2,7%.

Ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria προσπαθεί να συγκρατήσει τις δημόσιες δαπάνες και σε συνέντευξή του στη «La Repubblica» δήλωσε ότι τα ομόλογα θα αυξηθούν περαιτέρω όταν οι επενδυτές μάθουν τις λεπτομέρειες του προϋπολογισμού του επομένου έτους.

«Η σταθερότητα του προϋπολογισμού θα τηρηθεί» τόνισε.

Ο Tria προσπαθεί να συγκρατήσει τις φιλοδοξίες των Salvini και Di Maio, αν και στερείται του πολιτικού βάρους των δύο ηγετών των λαϊκιστικών κομμάτων.

Η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει νέους δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, και να υποβάλει το σχέδιο προϋπολογισμού στην Κομισιόν έως τις 15 Οκτωβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης