Η κρατική τουρκική Vakifbank άρχισε να δέχεται πληρωμές σε κινεζικό γιουάν, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Vakifbank, Abdi Serdar Ustunsalih.

Η κίνηση έρχεται κατόπιν μιας συμφωνίας swap που υπογράφηκε από τις κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας και της Κίνας πέρυσι με στόχο την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών της Τουρκίας μετά τη Ρωσία, με το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών να ανέρχεται σε 21 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, δήλωσε ο Ustunsalih στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu την Τετάρτη.

Ορισμένες τουρκικές εταιρείες άρχισαν να χρησιμοποιούν γιουάν για να πληρώσουν για εισαγωγές για πρώτη φορά τον Ιούνιο.

Όμως, η επέκταση του συστήματος στη Vakifbank είναι πλέον πιθανό να καταστήσει αυτή την πρακτική ευρύτερα προσβάσιμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τουρκική κεντρική τράπεζα ζήτησε ολοένα και μεγαλύτερη πρόσβαση σε συμφωνίες swap τα τελευταία χρόνια μετά την εξάντληση των αποθεμάτων της σε ξένο νόμισμα σε μια προσπάθεια υπεράσπισης της λίρας.

Τον Μάιο, το Κατάρ τριπλασίασε την αξία της συμφωνίας swap με την Τουρκία σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παρόμοιες συμφωνίες έχει αναφερθεί ότι συζητήθηκαν με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά χωρίς επιτυχία.

Και όλα αυτά την ώρα που η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια στο 10,25% από 8,25% για να σταματήσει την κατρακύλα της λίρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης