Η Κομισιόν ενέκρινε μέτρα κρατικών ενισχύσεων για Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ιταλία, Πορτογαλία

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020, 13:47
Η Κομισιόν ενέκρινε μέτρα κρατικών ενισχύσεων για Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ιταλία, Πορτογαλία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τα πρώτα μέτρα διευρυμένης κρατικής βοήθειας που παρουσίασαν πέντε χώρες της ΕΕ, 48 ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ το Προσωρινό Πλαίσιο κρατικής βοήθειας, προκειμένου να δώσει το μήνυμα ότι ανταποκρίνεται άμεσα στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού ώστε να σταθούν όρθιες η ευρωπαϊκή οικονομία και η ενιαία αγορά τώρα και μετά την κρίση.

Ειδικότερα, η Επιτροπή ενέκρινε μέτρα εκατοντάδων δισ. ευρώ που υπέβαλαν η Γαλλία, η Δανία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, θεωρώντας ότι συνάδουν με το σκεπτικό του Προσωρινού Πλαισίου και απαντούν με αναλογικότητα και αποτελεσματικότητα στο πλήγμα που δέχονται οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Τα γαλλικά μέτρα στήριξης

Η Επιτροπή ενέκρινε τρία σχέδια γαλλικής κρατικής βοήθειας για τη στήριξη της γαλλικής οικονομίας. Αυτά αναμένεται να κινητοποιήσουν 300 δισ. ρευστότητας για τη στήριξη των εταιρειών που επλήγησαν.

«Εργαζόμαστε συνεχώς με τα κράτη μέλη για να τα ενδυναμώσουμε να λαμβάνουν γρήγορες αποτελεσματικές και στοχευμένες δράσεις για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας σ΄ αυτή τη δύσκολη στιγμή, διατηρώντας παράλληλα την Ενιαία Αγορά» δήλωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος και επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκέιτε Βέσγεϊγερ. «Χρειαζόμαστε την Ενιαία Αγορά να αντέξει στην κρίση και να επανέλθει ισχυρότερη στη συνέχεια» πρόσθεσε.

Τα μέτρα που έλαβε η Γαλλία αφορούν: 1. δύο σχήματα που δίνουν τη δυνατότητα στη γαλλική τράπεζα δημοσίων επενδύσεων Bpifrance να παρέχουν κρατικές εγγυήσεις σε εμπορικά δάνεια και πιστωτικές γραμμές για επιχειρήσεις που απασχολούν ως 5000 εργαζόμενους.

2. ένα σχήμα που παρέχει κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες σε χαρτοφυλάκια νέων δανείων για όλους τους τύπους εταιρειών. Αυτό αποτελεί άμεση βοήθεια στις εταιρείες οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα στις τράπεζες να παράσχουν γρήγορα ρευστότητα σε κάθε εταιρεία που τη χρειάζεται.

Τα μέτρα της Δανίας

Η Επιτροπή ενέκρινε ένα σχήμα εγγυήσεων της Δανίας ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ (1 δισ. DKK) για τις Μμε που έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού.

Η Μαργκέιτε Βέστεϊγερ δήλωσε: «Οι Μμε είναι σπονδυλική στήλη της οικονομίας μας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μπορούν να υπερβούν την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που προκάλεσε η νόσος του κορωνοϊού. Το εγγυοδοτικό σχήμα της Δανίας για τις Μμε είναι μια σημαντική συνεισφορά γι΄ αυτό τον στόχο. Σήμερα εγκρίναμε αυτό το μέτρο στο καθεστώς του προσωρινού πλαισίου κρατικής βοήθειας , μέσα σε 48 ώρες και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τα κράτη μέλη για να διασφαλίσουμε έγκαιρη, συντονισμένη και αποτελεσματική δράση».

Το σχήμα αποσκοπεί στον περιορισμό των κινδύνων που συνδέονται με την έκδοση λειτουργικών δανείων σ΄ αυτές τις εταιρείες οι οποίες έχουν πληγεί πολύ σοβαρά.

Τα γερμανικά μέτρα στήριξης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε δύο σχήματα κρατικής βοήθειας της Γερμανίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε προς την Επιτροπή η Γερμανία, τα δύο μέτρα στήριξης εφαρμόζονται μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW):

Το πρώτο αφορά δανειακό πρόγραμμα που καλύπτει το 90% των κινδύνων των δανείων όλων των μεγεθών. Τα επιλεγμένα δάνεια θα έχουν χρόνο ωρίμανσης ως 5 χρόνια και θα μπορούν να ανέρχονται σε 1 δισ. ανά εταιρεία, αναλόγως με τις ανάγκες ρευστότητάς της.

Στο δεύτερο δανειακό πρόγραμμα συμμετέχει και η KfW μαζί με ιδιωτικές τράπεζες για την παροχή μεγαλύτερων δανείων ως κοινοπραξία. Στο σχήμα αυτό το κράτος καλύπτει ως 80% του ειδικού δανείου, αλλά όχι πάνω από 50% του συνολικού χρέους της εταιρείας.

Τα εν λόγω μέτρα θα επιτρέψουν στην KfW να παράσχει ρευστότητα με τη μορφή επιδοτούμενων δανείων στις εταιρείες που επλήγησαν από τον κορωνοϊό. Αυτό γίνεται σε στενή συνεργασία με τις εμπορικές τράπεζες.

Ιταλική βοήθεια για ιατρικό εξοπλισμό

Η Επιτροπή ενέκρινε σχήμα ιταλικής βοήθειας ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για να στηρίξει την παραγωγή και προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού, όπως αναπνευστήρες και προσωπικός προστατευτικός εξοπλισμός, προκειμένου η Ιταλία να παράσχει ιατρική βοήθεια στους ασθενείς του κορωνοϊού.

Με το σχήμα αυτό η χρηματική βοήθεια θα δίνεται στις εταιρείες κάθε μεγέθους οι οποίες είτε θα ιδρύουν νέες εγκαταστάσεις για την παραγωγή των ιατρικών ειδών/εξοπλισμού, είτε θα επεκτείνουν την παραγωγή των υπαρχουσών δομών, είτε θα μετατρέπουν τη γραμμή παραγωγής τους. Οι επωφελούμενοι θα διαθέτουν τα προϊόντα τους στις ιταλικές αρχές στις τιμές που ίσχυαν τον Δεκέμβριο του 2019.

Τα πορτογαλικά μέτρα στήριξης

Η Πορτογαλία ενημέρωσε την Επιτροπή για τέσσερα εγγυοδοτικά σχήματα που απευθύνονται σε Μμε επιχειρήσεις και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, τα οποία θα ενεργοποιηθούν σε τέσσερις τομείς: τον τουρισμό, τα εστιατόρια, τη βιομηχανική παραγωγή και τις δραστηριότητες των ταξιδιωτικών γραφείων. Τα τέσσερα σχήματα είναι συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020, 15:09