Η κυβέρνηση «βάζει χέρι» στα αποθεματικά

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 15 Απριλίου 2020, 13:27
Η κυβέρνηση «βάζει χέρι» στα αποθεματικά

Μέχρι και τον Μάρτιο δεν είχε χρησιμοποιηθεί το “μαλακό” μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων ύψους 12-14 δισ. ευρώ. Η χρησιμοποίησή του άρχισε από τον Απρίλιο για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τη πανδημία του κορωνοιού, αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι επιβεβαιώνουν ότι το μαξιλάρι αυτό είναι αρκετό για τη στήριξη των μέτρων έως και τον Ιούλιο. Σε ότι αφορά το «σκληρό» μαξιλάρι, που είναι δεσμευμένο από τον ESM, ανέρχεται σε 15,7 δισ. ευρώ και είναι κατατεθειμένο στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι ίδιοι κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενοι στις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία, επισημαίνουν ότι αυτή την ώρα όλα είναι συνάρτηση του πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία της οικονομίας.

«Κάθε μέρα που κερδίζουμε έχει μεγάλη σημασία γιατί κερδίζουμε από ύφεση» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Επίσης, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών, στις 21 Απριλίου θα «κλείσει» η πλατφόρμα για τις αιτήσεις λήψης της επιστρεπτέας προκαταβολής του 1 δισ. ευρώ από τις επιχειρήσεις.

Με βάση συγκεκριμένο αλγόριθμο που θα έχει ενσωματώσει στα κριτήρια καταβολής, θα κατατεθούν τα χρήματα της ενίσχυσης στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων στο τέλος Απριλίου.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 15 Απριλίου 2020, 13:34